Du agerar som:

Hitta dina favoritfrön och låt odlingssäsongen börja.

Dags att börja förodla

Varför förodla?

Längtar du efter din egen köksträdgård eller en blomstrande balkong? Börja förkultivera! Om du väljer att odla växter från frön har du många alternativ. Hitta dina favoritfrön bland vårt stora utbud.

Börja förkultivera vid rätt tidpunkt och få starkare, friskare växter och en bättre skörd i sommar.

När kan jag börja förodla?

Timing är en av de mest avgörande faktorerna när du sår från frö. Om du sår för tidigt finns det oftast inte tillräckligt med ljus, och växterna blir små och rangliga. Om du sår för sent kommer växterna inte att ha tillräckligt med tid att blomma eller ge frukt.

Rätt tidpunkt beror helt på var i landet du bor och vad du vill odla. Om du bor i söder försvinner frosten tidigare, och du kan börja så tidigare.

Varje fröpåse anger när det är bäst att så det specifika fröet. En period på 1–2 månader anges ofta eftersom det också finns skillnader i när frosten försvinner i söder och i norr. Tänk på när det vanligtvis blir varmt där du bor och räkna sedan bakåt i tiden.

Hur förodlar jag?

En ljus plats som håller cirka 18–22 grader under groningen är generellt sett det bästa. När du sår fröna vill odlingen ha lite värme. Med hjälp av en värmematta kan jorden bli lite varmare och underlätta för dina frön att gro.

Så snart fröna har börjat gro föredrar de en ljus men något svalare plats. Cirka 15–18 grader är bäst. För de allra tidigaste fröna, som chili, kan du behöva tillföra extra ljus i form av växtbelysning.

Vår prisbelönta Rootmaster

Rootmaster är ett kompakt minidrivhus med ett vattenmagasin vilket gör odlingen enkel – fyll på vatten i tråget vid behov och låt de späda plantorna spira. När rötterna efter hand letar sig ut ur pluggcellernas ventilationshål torkar rotändarna ut och nya rötter bildas högre upp. Med hjälp av denna luftbeskärning skapas djupa och välutvecklade rotsystem. Dessutom möjliggörs en skonsam hantering av plantorna tack vare att pluggcellerna går att öppnas upp likt en bok. Läs mer