Du agerar som:

Odla tomat

06 juli 2021

Att odla tomater behöver inte vara särskilt svårt eller ta mycket plats – och du behöver varken växthus eller trädgård. Väljer du kruktomater går det nämligen att odla i fönstret eller på balkongen. I vår tomatguide hjälper vi dig med din tomatodling från sådd till skörd.

Odla tomater från frö är något du kan göra hur och var du än bor. Du kan odla tomater i pallkrage, på balkong, i växthus ja till och med inomhus och varför inte hydroponiskt? Att odla egna tomater och känslan av att få sätta tänderna i den första solkyssta tomaten är oslagbar!

När ska jag så tomatfrö?

Du kan börja förodla tomater från mitten av februari fram april. Bäst resultat får du om du sår dina tomatfrön i ett minidrivhus. Har du inget minidrivhus kan du så fröna i små krukor med lite plast över som du sticker några hål i.

Hur gör jag?

  1. Fyll ditt kärl med såjord, vattna jorden så att den blir fuktig och lägg fröerna på jordytan. Täck sådden med ett tunt lager jord eller vermiculite. Vattna lite till.
  2. Ställ din sådd varmt – gärna 20 grader eller mer – och håll den fuktig. Tomater gror dåligt i låga temperaturer och har du kallt inomhus kan en värmematta vara en god idé. Golvvärme? Ställ dina sådder där.
  3. När plantorna tittar upp är det bra att sänka temperaturen ett par grader. Det är också viktigt att plantorna får mycket ljus. Placera tomatplantan i ett fönster, helst i söder, om du inte har extra växtbelysning. Fortsätt att hålla sådden fuktig genom att vattna lite då och då.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_1.jpeg

Blir det mycket bladmassa kan du behöva ta bort en del för att tomaterna ska hinna mogna. Foto: Anna Lindeqvist

Vilken sort ska jag välja?

Det finns massor av olika tomatsorter att välja mellan. Det finns högväxande och lågväxande. Det finns körsbärstomater, plommontomater, ampeltomater och bifftomater. Det finns gula, gröna och klassiskt röda tomater. Valen är många!

Oavsett om du väljer en lågväxande busktomat eller en högväxt sort som behöver stöttas kommer du att finna stor variation på frukterna. Vissa har tunt skal och passar bra att äta direkt från plantan. Andra har tjockare skal som ger bättre hållbarhet och därför kan lagras lite längre.

En busktomat mognar oftast snabbare än en högväxande sort, så välj en sådan om du är otålig. Du kan också odla flera tomatsorter med olika lång utvecklingstid för att få en lång tomatsäsong. Alla tomater gillar värme och bör odlas i skyddade lägen, men vissa sorter fungerar bra på friland. Andra tomatsorter trivs dock bäst i växthus eller ett lika varmt läge. Finns det en växthussymbol på fröpåsen så vet du.

Alltså, börja med att bestämma dig för hur mycket utrymme din tomatodling ska få och välj sorter därefter. När du vet vilka sorter du har utrymme för, kan du börja välja utifrån egenskaper som exempelvis smak, konsistens och hållbarhet.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_2.jpeg

Tomater går utmärkt att odla i kruka eller ampel om du väljer en lågväxande sort. Foto: Markus Danielsson

När ska jag plantera om tomatplantorna?

Låt tomatplantan växa i sitt minidrivhus tills du ser att det börjar växa fram ytterligare ett bladpar (karaktärsbladen) ovanför de första hjärtformade bladen. Det är nu det är dags att skola om (plantera om) tomaterna i en kruka fylld med lite mer näringsrik planteringsjord.

Lyft försiktigt ur tomatplantan med dess rötter och sätt ner i en större kruka med jord. Sätt gärna tomatplantan djupt ner i jorden i den nya krukan så att nästan bara bladen på plantan sticker upp ovan jorden. Tomatplantan bildar rötter längs med stammen och kan därmed utvecklas bättre.

Håll jorden fuktig och tillsätt flytande näring efter ett par veckor i den nya krukan. Fortsätt att gödsla regelbundet. Plantera om plantan igen när den blivit större och fyll på ordentligt med jord i krukan upp till det nedersta bladparet.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_4.jpeg

Plantera gärna om tomaterna stegvis. Låt rotsystemet fylla krukan innan du planterar om till en större kruka. Foto: Lovisa Back

När ska jag börja ge näring?

När du planterar om en tomat är den nya blomjorden full med näring. Använder du jord från din egen odling har du säkert fyllt på med näringsrik kompost som tomaterna med glädje slukar i sig. Efter ett par, tre veckor är det dags att fylla på med mer näring. Det bästa är att ge näring lite och ofta, åtminstone någon gång i veckan, lite beroende på vilken näring du väljer att använda.

De flesta växter klarar sig med snarlik näring – plantorna styr nämligen själva hur mycket de tar upp av respektive ämne. Näringsbehovet skiljer sig åt beroende på var i tillväxten tomaten befinner sig. När det är dags att sätta frukt behöver den nämligen lite mindre kväve (gynnar bladens tillväxt) och lite mer av fosfor och kalium (gynnar fruktsättningen). Vill du göra det enkelt för dig, finns det specialgödsel för tomater.

Eftersom tomater växer snabbt och behöver näring för att både växa och utveckla frukt, behöver du se till att de har näring ända fram till slutet av sommaren. Om du inte ger någon extra gödning alls kommer dina tomatplantor överleva, men sannolikt inte ge så stor skörd.

När kan jag plantera ut mina tomater?

När nattemperaturen håller sig runt 8 grader eller mer så kan du ställa ut dina tomater i växthus eller på en skyddad, solig plats vid husväggen. Vänj tomatplantorna vid utelivet genom att låta dem stå ute bara några timmar åt gången i två till fyra dagar. Undvik starkt solljus de första dagarna. Ska dina tomatplantor stå i kruka behöver varje planta snart en större kruka. Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord. Sätt bara en tomatplanta i varje kruka.

Odlar du högväxande tomater? Se till att ha ett rejält stöd på plats redan från början.

Tjuva eller inte tjuva tomatplantorna?

För att få så många tomater som möjligt på varje tomatplanta under vår korta säsong är det viktigt att ge plantan bästa förutsättningar. Det gör du bland annat genom att tjuva tomatplantan. Det betyder att du tar bort sidoskotten som växer i 45 graders vinkel mellan stam och bladgren. Tomatplantan får då större kraft till att utveckla tomater, i stället för att kraften går åt till att utveckla fler grenar och blad.

Det är inte alla tomatplantor som ska tjuvas utan enbart de högväxande. Dessa behöver dessutom bindas upp. Busktomater, dvärgtomater och ampeltomater behöver oftast inte tjuvas eftersom även sidoskotten kommer att hinna utveckla frukt.

Det står på fröpåsen om din sort behöver tjuvas.

Nelson_Garden_Odla_tomat_image_6.jpeg

När du tjuvar tomter tar du bort de små nya skotten som växer fram ur vecken mellan tomatgrenar och tomatplantans stam. På så vis får tomatplantan kraft att utveckla fler och större tomater. Foto: Lovisa Back