Du agerar som:

Odla i april

Äntligen april! Tid att sätta igång på riktigt med årets spännande och lärorika odlingsprojekt för trädgård, balkong eller uteplats. Nu finns det massor att göra! Vädret börjar bli varmt och dagarna blir längre, vilket ger goda förutsättningar för växterna att frodas. I vissa områden finns det fortfarande risk för frost, så se till att täcka dina grödor med värmande fiberdukar eller håll dina växter inne, tills de varmare temperaturerna kommer.

Så vad kan man så i april? Tomater är en härlig bas i trädgården, och mars och april är den bästa tiden att börja så tomatfrön. Du kan förodla dina frön inomhus i odlingstråg och när vädret blir varmt kan du flytta ut dem i trädgården. Tomater behöver varma temperaturer för att växa, så det är viktigt att vänta tills risken för frost är över innan du planterar dem utomhus. Det finns många sorter av tomater att välja mellan, i vårt sortiment hittar du många olika sorter. Oavsett vilken typ av tomat du väljer, se till att ge dem mycket solsken, vatten, näring och stöd när de växer. Det är även dags att börja odla potatis, och bor du på liten yta är det perfekt att odla potatis i en potatishink.

Om du vill plantera andra grönsaker i din trädgård kan du hitta olika sorters frön i vårt sortiment, såsom rödbetsfrön, purjolöksfrön, brysselkål, rotselleri, grönkålsfrön, zucchinifrön, rädisfrön och salladsfrön. Att så dina egna grönsaker är både roligt och en givande, eftersom du får skörda näringsrika växter senare på säsongen.

April är också en utmärkt tid att så ettåriga blommor, såsom ringblommor, zinnias och kosmos. De är färgglada blommor som kommer att sätta färg på din trädgård under hela sommaren. Du kan också så solrosor i april och låta dem sträcka sig mot solen och njuta av deras blommor under stora delar av sommaren.

När det kommer till vad man ska göra i trädgården tidigt på våren är det dags att förbereda jorden. Du kan lägga till kompost eller väl ruttnat gödsel i jorden för att förbättra dess struktur och näringsinnehåll. Detta kommer att ge en hälsosam miljö för dina växter att växa. April är också en bra tid att beskära dina träd och buskar. Detta kommer att bidra till att främja sund tillväxt och bibehålla sin form. Dessutom kan du börja rensa dina trädgårdsbäddar för att förhindra att ogräset tar över dina växter. Det lönar sig att gödsla! Det gör att dina plantor orkan leverera mycket mer under sommaren. I april är det bra att grundgödsla trädgårdsland och pallkragar med komposterat matavfall, kogödsel eller hönsgödsel.

Läs mer

Odlingsguider

Odla tomater

Läs mer

Odlingsguider

Odla luktärter

Läs mer

leafs_double_new.svgBind en spiralbukett

När vi köper våra buketter hos en florist har de oftast bundit ihop buketten med en teknik som kallas spiralbindning, något som kan kräva lite övning innan det sitter. Med denna teknik är det lätt att lägga till en blomma där det fattas eller ta bort och flytta om det blir för mycket.

Här har vi samlat tips för att hjälpa dig att lyckas

leafs_double_flipped_new.svgVermiculite eller perlite?

Vermiculite och perlite är båda lätta, gryniga korn som knappt väger något alls, men även om de ser lika ut har de olika egenskaper.
Välj vermiculite när du startar dina sådder och har plantor som behöver en fuktig jord.

Välj perlite när du skolar om dina små plantor som behöver en lucker och väldränerad jord.

Eller använd dem tillsammans för att förbättra jordens struktur och egenskaper. Blanda två delar jord med en del perlite och en del vermiculite.

Lär dig mer om vermiculite och perlite här

Odla utomhus

Så i minipluggbrätte

Läs mer

Odling och skötsel

Gödselskolan

Läs mer