Doften av luktärter väcker sommarkänslor hos många och ljuvliga Lathyrus odoratus fortsätter att leverera vackra blommor ända fram till frosten om du ger plantan lite omsorg. Om du vill ha en tidig och riklig blomning bör du förodla dina luktärter i god tid.
Liksom många andra sommarblommor mår luktärter bra av förodling. Du sår dem inne i krukor för att ge dem ett försprång innan det är dags att plantera ut dem på växtplatsen. Eftersom vi har olika klimatzoner kan tidpunkten för utplantering variera beroende på var i landet du bor. Räkna därför med 4–6 veckor av förodling. Om du inte hinner förodla eller har glömt att så dem tidigt, går det bra att så luktärtsfrön direkt på växtplatsen när risken för frost är över. Direktsådd ger en lite senare blomning, men plantor som lever hela livet ute blir i gengäld kraftigare.
Så fröna i näringsfattig jord som såjord. De flesta frön innehåller all näring de behöver för att komma igång och såjorden är skonsam för späda rötter på nya plantor. Eftersom luktärter får djupa rötter bör du undvika att störa dem mer än nödvändigt vid utplantering. Så gärna i pluggbrätten där varje planta står separat. Om du bredsår behöver du senare slita och dra i plantorna för att få isär dem.
Luktärter gror bäst i lite svalare förhållanden. Fukt är viktigt för groningsprocessen och jorden bör hållas lagom fuktig hela tiden. När de späda små plantorna tittar fram bör du ställa dem något svalare än rumstemperatur. Direkt efter groning kan luktärter klara temperaturer ända ned till 0 grader. Med en låg temperatur är det lättare att få kompakta och kraftiga plantor. Balansen mellan ljus och temperatur påverkar hur kompakt plantan blir och här kan det vara en fördel att använda växtbelysning. Tumregeln är att högre temperatur kräver mer ljus. Medan lägre temperatur ställer mindre krav på ljuset.
Luktärter växer snabbt och det kan bli lite problematiskt om du odlar på en fönsterbräda med begränsad plats. Lyckligtvis kan du klippa ned plantorna och få flera fördelar. Om du klipper plantan ovanför andra eller tredje bladet sätter den fler skott från botten och du får tätare luktärter. Detta kallas att toppa plantan och fungerar för de flesta plantor som ska bli täta och buskiga. Toppskottet du klipper av är en perfekt stickling som du kan sätta i vatten där den snabbt utvecklar rötter. Vips har du dubbelt så många plantor!
Efter förodlingen har du en massa plantor som är redo för en sommar ute. Tänk på att vänja dem gradvis vid den nya miljön. Alla plantor som odlas inne bör avhärdas innan de planteras ut. Det betyder att du successivt vänjer dem vid sol, vind och regn. Avhärdningen tar ungefär en vecka. När plantorna är avhärdade trivs luktärter bäst i mycket sol och näringsrik jord. På en skuggig plats blir plantorna tunna och blomningen begränsad.
Du kan odla luktärter nästan överallt – både i en stor trädgård och på en liten balkong. Planterar du i kruka med näringsrik kvalitetsjord blommar dina luktärter under lång tid. Men de trivs lika bra på friland eller i pallkragar. Fyller du en pallkrage med luktärter har du ett överflöd till buketter under hela sommaren. Du kan plantera ut dina luktärter på ett avstånd av ca 5 cm eftersom rötterna söker sig nedåt efter näring och fukt. Vattna mycket de första dagarna efter utplanteringen eftersom vår och försommar ofta är lite torra.
Efter utplantering måste du binda upp dina luktärter mot en spaljé. Luktärter är klätterväxter och gör mycket av jobbet själva, men de behöver något att klättra på. De håller sig fast med starka klättertrådar längst ut på bladen. Med stabila bambupinnar och jutesnöre kan du bygga ett enkelt växtstöd i tipimodell. Linda snöret runt bambupinnarna med ca 15 cm avstånd mellan varje varv. Detta växtstöd fungerar bra om du planterar i krukor eller som solitär i rabatt. Planterar du på rad i rabatt eller pallkrage är en rad bambupinnar med jutesnöre mellan en bra lösning. Oavsett vilken typ av spaljé du väljer bör du räkna med en höjd på upp mot 2 meter. Om du använder jutesnöre blir det enkelt att klippa ned växtrester och snöre och lägga allt i komposten när säsongen är över.
När plantan etablerat sig på växtplatsen vill man få många nya skott och då är det dags att gödsla. Luktärter som ska växa sig stora och producera enorma mängder blommor behöver mycket energi. Därför bör du se till att plantorna får en jämn och bra tillgång till nödvändiga näringsämnen som ger god tillväxt och blomning.
Redan när de första blommorna kommer mitt i sommaren är det dags att ta fram saxen! Du behöver klippa dina luktärter ofta för att de ska producera mer blommor. När du klipper bort blommorna efterhand som de slår ut triggas plantan att bilda nya knoppar och blomningstiden förlängs. Få saker är så ljuvligt som att andas in doften av en bukett luktärter. Med en handfull plantor kan du fylla dina vaser hela sommaren.
När du plockar in blommor för att ha i vas är det några saker du bör tänka på. Klipp blommorna tidigt på morgonen när stjälkarna är vattenfyllda efter en sval natt. Sätt dem i vatten direkt (vänta helst inte längre än den tid du själv kan hålla andan). Annars kan du göra ett nytt snitt med en vass kniv eller blomstersax precis innan du sätter blommorna i vatten. Se till att vasen är helt ren och använd gärna snittblomsnäring för att få buketten att stå längre. Ett sista tips är att placera buketten svalt under natten och när du inte är hemma.
Har du en favoritluktärt som du gärna vill ta frön från kan du göra det mot slutet av säsongen. Tänk bara på att ge fröna tid att mogna innan frosten kommer. Om du låter blomman hänga kvar på plantan utvecklas fröskidan när den blommat ut. Har du flera olika plantor tillsammans kan det vara klokt att märka upp de plantor du vill samla frön av. Då blir det lättare att planera kommande års färgstarka rabatt. När fröna har mognat bör de förvaras torrt och svalt.
Den väldoftande luktärten Lathyrus odoratus är ettårig och vissnar ned och dör när frosten kommer på hösten. Om du vill ha en perenn luktärt som återkommer år efter år finns den robusta Rosenvialen, även kallad Lathyrus latifolius. Den är lika vacker som vanliga luktärter men doftar inte. Rosenvial kan odlas i upp till växtzon 8 och blir upp till tre meter hög! Gissa om den är ett praktfullt blickfång från midsommar och långt in på sensommaren.