Du agerar som:

Tomater på friland – går det?

16 augusti 2023

Det behövs inget växthus för att odla tomater. Du kan till och med odla tomat ute i trädgårdslandet. Några saker är dock bra att ha koll på innan du sätter ut dessa värmeälskade plantor på friland.

När du odlar tomater på friland så sår du dina fröer inomhus och planterar ut plantorna i rabatt eller odlingsbädd när det är tillräckligt varmt. Det viktigaste är att hitta en växtplats som är skyddad från vind och dit solen når så stor del av dagen som möjligt. Är jorden dessutom väldränerad, porös och näringsrik, har du en utmärkt plats för tomatodling.

Hand som håller i tomater på mognad utomhus. Odlar du tomater utomhus kan du skörda riktigt solvarma tomater.

Rätt sort på rätt plats

Det finns höga och låga tomatplantor. Det finns plantor som ger stora frukter och det finns plantor som ger små. Det finns röda, gröna och gula tomater. Dessa egenskaper syns tydligt, men faktum är att olika tomatsorter skiljer sig på ytterligare ett plan – hur väl de trivs utomhus.

Tomatsorter som har tagits fram för att passa för odling i växthus trivs sällan ute i den stundtals torrare och betydligt kyligare luften. På fröpåsen hittar du symbolen för om det är växthustomater eller frilandstomater. De sistnämnda är betydligt härdigare och klarar av vädrets makter bättre.

Bor du i landets norra delar kan det vara en utmaning att odla även de tuffaste frilandssorterna. Oftast är det inte bristen på sol och värme som är problematisk utan snarare att säsongen är för kort för att tomaterna ska hinna mogna.

Tips!

Vill du kunna skörda klassiskt medelstora, röda tomater på friland så kan du odla ’Hildares’ F1, en högväxande tomat som behöver stöd. Vill du hellre så ekologiskt odlade fröer väljer du ’Bolstar Granda’ F1 . Även ’Golden Currant’ går att så från ekologiska fröer men ger iställt små guldorange tomater. För en lågväxande körsbörstomat kan du prova ’Tiny Tim.

Gula små tomater på kvist.
’Golden currant’ ger mängder av vinbärsstora, guldgula tomater. Foto: Anna Lindeqvist

Så dina tomater

Oavsett var du ska plantera dina tomatplantor passar det att förså inomhus i mars-april, kanske ännu tidigare om du har växtbelysning och utrymme för det. Här kan du läsa mer om att så och odla tomat. 

Tomaterna flyttar ut

Tomatplantor, i synnerlighet när de är små, är frostkänsliga och ska inte flytta ut förrän risken för frost är över. Helst ska nattemperaturen dessutom hålla sig över 7 °C, vilket såklart kan vara svårt att försäkra sig mot på många håll i landet.

Det är viktigt att avhärda plantorna innan de flyttar ut helt. Det innebär att du låter dina tomatplantor stå ute en liten stund varje dag, så att de får vänja sig vid utelivet, innan de planteras i trädgårdslandet. När de väl är planterade kan du vara beredd med fiberduken. Om det trots allt råkar bli några kyliga nätter efter att tomaterna kommit ut på friland är det nämligen bra att skydda dem med någonting.

Tomatplantorna bör inte stå för tätt. Omkring 50 cm mellan varje planta brukar vara lagom. Det kan variera lite beroende på hur sorten växer, så kika på fröpåsen. Eftersom tomater kan bilda rötter längsmed stjälken, kan du passa på att plantera dem lite djupare än innan om du tycker att de är lite gängliga. Här kan du läsa mer om hur du räddar gängliga tomater.

Passa på att tillsätta extra näring redan när du planterar ut dina tomater. Du kan exempelvis gräva ner komposterat gödsel när du planterar. Här kan du läsa mer om olika sorters gödsel och hur du använder dem.

Mogna och gröna tomater växer på frodig tomatplanta. Blir det mycket bladmassa kan du behöva ta bort en del för att tomaterna ska hinna mogna. Foto: Anna Lindeqvist

Skötsel av tomater på friland

Tomater hör till några av våra törstigaste och mest näringskrävande växter. På friland har du oftast lite bättre förutsättningar att hålla jorden fuktig jämfört med odling i kruka. Genom att täcka jorden med gräsklipp så håller du jorden fuktig och tillför näring.

Om du odlar en högväxande tomat som skjuter sidoskott i bladvecken ska dessa tas bort. Även sorter som inte behöver tjuvas kan du ta bort några av bladen från. Frukterna mognar snabbare om plantan inte har så mycket bladmassa.

Skörda tomater på friland

Det är bara utomhus som du kan njuta av en riktigt solmogen tomat. Ju varmare och längre sommar du får, desto mer kan du skörda. Skulle hösten knacka på tidigare än väntat och du fortfarande har en massa omogna tomater på dina plantor så är det inte kört. 

När dina tomater står ute kan de utsättas för stora temperaturskiftningar, särskilt under sensommaren. Då finns det risk för att tomaterna spricker. Skörda och ät dem så snabbt du kan eftersom hållbarheten blir sämre när de spruckit.

Odlar du högväxande tomater? Se till att ha ett rejält stöd på plats redan från början. Rejäla bambukäppar är oftast bra. Har du beskurit stabila grenar från exempelvis en hasselbuske kan du använda dessa.