Du agerar som:

Så tomater–odla tomater från frö

04 oktober 2024

Det är enkelt att så tomater från frö och följa den fantastiska förvandlingen från frö till översållad planta. Det viktigaste är att börja tid – mars och april är en bra tid att sätta igång!

Du behöver

Frö

Det finns många tomatsorter att välja mellan och det är lätt att bli överväldigad. Alla tomater som säljs hos de större fröfirmorna är bra sorter som passar hobbyodlare. Viktigast valet är mellan hög- och lågväxande – välj efter vilket utrymme du har att odla på. Därefter kan du välja efter färg, form och ibland också smak! Vill du ha fler tips, hittar du dem bland våra andra blogginlägg om tomater.

Såjord och blomjord eller annan näringsrik jord

Såjord är finfördelad jord med lite lägre näringsinnehåll än det som säljs som blomjord. Den är enkel att fylla små odlingskärl med och ger dina fröer en bra start.

Blomjord har lite grövre struktur och innehåller mer näring än såjord. Det finns många sorters jord att välja mellan i butiken och de har ofta olika namn. Det viktigaste är att välja en näringsrik jord av bra kvalitet – har du möjlighet att fylla ut med egen kompostjord är det toppen! Odlar du i kruka är det särskilt viktigt att det är en jord som håller sig luftig. Välj en jord som är godkänd för ekologisk odling om du vill undvika mineralgödsel.

Ett odlingskärl

Det går fint att använda en plastlåda från grönsaksdisken. Se då till att ha ett par centimeter mellan varje frö. Du kan också så i en pluggbox eller liknande, där du driver upp en planta i varje cell. Sikta på 1–2 fröer i varje cell – tomatfröer gror generellt bra. Det är viktigt att det finns hål i botten av ditt odlingskärl så att vattnet kan rinna ut. Se till att ha ett fat eller en bricka under som fångar upp vattnet.

Det är bra att ha någon form av lock som släpper igenom ljus och håller kvar fukten i jorden. Se till att sådden ändå kan luftas ordentligt. Alltför mycket kondens kan göra att din sådd börjar mögla eller att fröet ruttnar.

Vatten

Tomater behöver mycket vatten. Samla gärna regnvatten om du har möjlighet. Här kan du läsa tips om hur du vattnar smart.

Näring

När du planterar i nyinköpt jord eller jord direkt från din kompost är den full av näring. Näringen går åt snabbt när dina tomatplantor växer och du behöver ge dem mer näring flera gånger under sommaren. Välj gärna en flytande, organisk växtnäring. Den är enkel att dosera. Läs mer om näring till tomater.

Bra att ha

Vermiculite

Vermiculite är ett vulkaniskt material som hjälper till att hålla sådden lagom fuktig och fri från mögel. Här kan du läsa mer om hur du använder vermiculite.

Lecakulor

Lecakulor är torra lerkulor som är bra att ha i botten av krukan när plantorna blivit lite större. De gör så att vattnet kan rinna undan bättre.

Tålamod

Från frö till din första mogna tomat tar det åtminstone tre månader, oftast ännu längre. Väntan är dock värd många gånger om och det är fantastiskt roligt att se hur dina plantor växer!

Nelson_Garden_Så_tomater_odla_tomater_från_frö_image_2.jpgNär dina plantor har fått sina karaktäristiska taggiga blad är det dags att plantera om dem för första gången. Foto: Annika Christensen

Gör så här

  1. Fyll ditt kärl med såjord, vattna jorden så att den blir fuktig och lägg fröerna på jordytan. Täck sådden med ett tunt lager jord eller vermiculite. Vattna lite till.

  2. Ställ din sådd varmt – gärna 20 grader eller mer – och håll den fuktig. Tomater gror dåligt i låga temperaturer och har du kallt inomhus kan en värmemattavara en god idé. Golvvärme? Ställ dina sådder där.

  3. När plantorna tittar upp är det bra att sänka temperaturen ett par grader. Det är också viktigt att plantorna får mycket ljus. Placera tomatplantan i ett fönster, helst i söder, om du inte har extra växtbelysning. Fortsätt att hålla sådden fuktig genom att vattna lite då och då.

  4. Plantera om dina tomatplantor när det andra bladparet – de första tomatbladsformade bladen – vuxit fram. Det brukar ta omkring tre veckor. Använd blomjord och små krukor. Sätt plantan så djupt i den nya krukan att de första bladen är precis ovanför jorden. Tomater kan bilda rötter utefter stammen och genom att sätta plantan djupt utvecklas rotsystemet bättre. Omkring två veckor efter omplantering är det dags att börja ge näring. Här kan du läsa mer om att ge näring till sina grönsaker.

    Tips om krukans storlek! Undvik att plantera om till de största krukorna på en gång. En pytteliten tomatplanta i en gigantisk kruka har svårt att klara sig och det är lätt att du vattnar för mycket eller för lite. Plantera gärna om tomatplantan åtminstone en omgång till innan du sätter den i sin slutliga kruka eller trädgårdsland. Tomater behöver i regel minst 10 liter jord att växa i. Det är viktigt att det finns ordentliga dräneringshål. Du kan dessutom fylla botten med lecakulor för ännu bättre dränering
  1. När nattemperaturen håller sig över 8 grader går det bra att plantera ut tomaterna på terrassen, balkongen, i växthus eller på friland. Vänj dina tomater vid utelivet långsamt, läs mer om att avhärda. Glöm inte att ge näring till dina tomater, så orkar de nära dig.

Nelson_Garden_Så_tomater_odla_tomater_från_frö_image_1.jpgOdlar du tomater utomhus kan du skörda riktigt solvarma tomater.

Bra att veta

Ljus

Tomatplantor som får tillräckligt med ljus blir kompakta och starka. Tomatplantor som får för lite ljus blir gängliga och svaga. Om två tomatplantor växer fram i varje odlingsplugg eller -cell tar du bort den svagaste av dem.

Nelson_Garden_Så_tomater_odla_tomater_från_frö_image_4.jpg
Högväxande tomater behöver bindas upp och tjuvas. När du tjuvar tomter tar du bort de små nya skotten som växer fram ur vecken mellan tomatgrenar och tomatplantans stam. På så vis får tomatplantan kraft att utveckla fler och större tomater. Foto: Lovisa Back

Uppbindning

Högväxande tomater kan inte hålla sig uppe på egen hand. Du kan binda upp dem med hjälp av snören som fästs i växthusets tak eller vid ett växtstöd som har stuckits ner i jorden bredvid plantan. Busktomater behöver sällan bindas upp men om de står på en blåsig balkong kan det ändå vara en god idé att stötta plantorna.

Tjuva

Vissa tomater sätter nya skott i grenvecken, vilket såklart kräver värdefull energi som annars skulle gått till att bilda tomater. Dessa skott behöver nypas bort (tjuvas) för att plantan ska ge så stor skörd som möjligt. Det står på fröpåsen om din sort är en sådan. Du behöver tjuva hela odlingssäsongen.

Pollinering

För att dina tomater ska sätta frukt behöver blommorna pollineras. Odlar du utomhus sköter insekterna detta – odla gärna växter som nyttodjuren gillar. Odlar du i växthus eller inomhus kan du behöva hjälpa till med pollineringen. Skaka lite på dina tomatplantor då och då, det brukar räcka.