Dina rabatter och odlingar behöver vatten för att frodas. En grundregel är att vattna rejält och sällan istället för att lite och ofta. Här får du många bra tips på vad du ska tänka på när du vattnar dina blommor och grönsaker.
För att ge dina växter optimala förutsättningar att blomma och bära frukt gäller det att ha koll på hur du ska vattna och tillföra näring innan och under växtperioden. Genom att vattna vid rätt tillfälle, ta vara på regnvattnet och använda metoder för att hindra jorden från att torka ur kan du dessutom minska din vattenförbrukning. Det sistnämnda är särskilt viktigt om du bor i ett område där det är risk för vattenbrist.
Det finns några huvudprinciper att följa när det kommer till bevattning och näring. Vattna rejält och sällan. Det är viktigt att rötterna får en rejäl rotblöta när du vattnar. Man behöver ofta vattna mer än man tror. En stor kruka kan till exempel behöva mer än fem liter vatten för att all jord ska bli fuktig. Är du osäker på om jorden är genomfuktig kan det vara en bra investering att köpa en fuktighetsmätare utan batteri.
Jorden i dina krukor och pallkragar torkar i regel ut snabbare än jorden i trädgårdslandet. Hur bra jorden i din trädgård håller vattnet beror på om du har en lerjord eller en sandjord i trädgården. En lerjord behöver du inte vattna lika ofta som en sandjord.
Den andra huvudprincipen handlar om att undvika att vattna på kvällen. För det första älskar de nattaktiva mördarsniglarna fukten om kvällen. För det andra är risken stor att det stänker upp partiklar med svampsporer på blommor och grönsaker när du vattnar jorden ovanifrån. I sporerna finns det partiklar som behöver fyra timmars fukt för att gro. När partiklarna gror drabbas växterna av svampangrepp. På kvällen är det stor risk att fukten håller i sig och växterna blir lidande. Det bästa är att vattna på morgonen eller direkt när du kommer hem från jobbet så att växterna hinner torka.
Vattnar du mitt på dagen när det är sol ute avdunstar mycket vatten. Vattna i stället trädgården på morgonen när det är lite molnigt ute, då ger bevattningen bättre effekt. Vill du behålla fukten i marken bättre är det ett bra tips att till exempel täcka jorden med gräsklipp eller annat naturligt material. Gräsklipp och andra växtdelar tillför dessutom näring till jorden.
På våren behöver du inte vattna lika mycket som under försommaren och sommaren. Dels finns det en grundfukt i jorden. Dels har inte växterna utvecklat så stort bladverk. Färre och mindre blad gör att regn och annat vatten som faller ned hamnar i jorden. Det blir också mindre fukt som avdunstar från bladen när bladytan är mindre och temperaturen i luften är svalare.
Under sommaren när det är varmare behöver växterna ordentligt med vatten, inte minst i ett växthus där det blir riktigt varmt.
Ett riktigt bra tips är att vattna när det regnar. Jorden fungerar som en disktrasa och suger upp vatten bättre när den är fuktig jämfört med när den är helt torr. Utnyttjar du regnvattnet och den fuktiga väderleken kommer det extra vatten du tillför att tränga ner i jorden ordentligt istället för att rinna av och avdunsta när det träffar marken. Dina växter tycker dessutom om när vattnet håller samma temperatur som luften. Om du ska vattna är det bra att fylla en vattenkanna med vatten och låta det stå en stund innan du vattnar. Då undviker du att vattnet är för kallt eller för varmt.
Det är bra att grundgödsla i jorden om våren. Men använd sedan gärna lite flytande näring i vattnet när du vattnar på sommaren.
Det finns en huvudregel för hur man ska tillföra näring, lite och ofta. Ju jämnare tillgång på näring, ljus och värme växterna har desto bättre växer de.
Vill du veta mer om gödsling i din trädgård? Kika in vår gödselskola!
Ta vara på regnvattnet. Det är viktigt, inte minst i tider av vattenbrist. Se gärna till att dina regntunnor är drunkningssäkra.