Du agerar som:

Så året runt

Välkommen till en oändlig odlingssäsong

Genom att så under årets alla månader får du inte bara en oändlig skördesäsong, du sprider också ut odlingsarbetet över året så att det kan passa in i din vardag. Du kan dessutom välja att så dina fröer när förutsättningarna för att lyckas är som allra bäst för varje grönsak.

seasons.svg

Utvalda av Sara Bäckmo

Urvalet av härdiga grönsaker som passar att så på friland och i växthus har gjorts utifrån Sara Bäckmos odlingar i Skillnadens Trädgård. Till de här påsarna är det också Sara Bäckmo som har skrivit de säsongsbaserade odlingsanvisningarna.

Om Sara Bäckmo

Sara Bäckmo är en ledande trädgårdsprofil med tusentals följare på Facebook och Instagram i Norden. I Skillnadens trädgård utanför Växjö odlar hon allt det som hon föreläser, bloggar och skriver böcker om.

Följ odlingarna på www.sarabackmo.se

 


Tips från Sara

Det går fint att så till exempel sallat, spenat, dill och rucola på kall eller till och med frusen jord. Gör så här:

  1. Skrapa bort en del av snön så att ytan blir plan
  2. Lägg fröerna i en sträng över ytan
  3. Täck med tinad jord och platta till

Sådden fuktas av snö eller regn och gror en tid senare då jorden värmts upp av vårsolen. Det ger tidig skörd på våren.


På fönsterbrädan och vintersådda blommor

I Så året runt finns även lågväxta tomat- och gurkplantor som lämpar sig för inomhusodling, grönsaker som behöver förodlas redan på vintern för att hinna ge skörd samt blommor som kan höst- och vintersås utomhus.

Odla tomater och paprika inomhus

Att odla fruktsättande grönsaker som gurka och tomat inomhus går alldeles utmärkt, i synnerhet om du väljer sorter som håller sig ganska små. På fröpåsarna ger vi tips om hur du bäst lyckas med din inomhusodling. Gurkor mår exempelvis bra av en försiktig dusch då och då, och växtbelysning är ett måste för ett lyckat resultat. Skörden blir kanske inte lika stor som utomhus, men det är ett roligt odlingsprojekt. Och visst känns det lyxigt att kunna njuta av egenodlad tomat och gurka mitt i vintern!