Att odla växter från frö är både roligt och spännande. Visst är det fantastiskt att ett litet frö kan utvecklas och bli en stor planta? För att kunna växa sig stor behöver den frösådda plantan lite hjälp på traven genom omskolning. I denna guide får du veta hur du omskolar, när det är dags och vad som är bra att tänka på.
Att plantera om växter kallas omskola och att göra det är ofta en förutsättning för att plantorna ska kunna utvecklas och växa sig större. Förr eller senare behöver alla växter som man har i kruka planteras om men en frösådd planta behöver omskolas oftare än en krukväxt.
Plantera om växter gör man generellt av två anledningar. Antingen eftersom de har vuxit sig för stora för krukan de står i, eller för att jorden behöver bytas ut. Frösådda plantor, som man vill ska växa sig större, behöver succesivt mer utrymme för att kunna utvecklas på ett bra sätt.
Vid frösådd används i regel näringsfattig såjord eftersom den är väldränerad och innehåller de näringsämnen som fröet behöver för att gro. När fröet har grott och sådden börjat växa sig större behöver jorden däremot innehålla mer näring för att ge plantan tillräckligt med kraft att växa.
Hur snabbt frösådda plantor växer är väldigt individuellt, från långsamväxande chili till snabbväxande ärtor och gurkväxter. Det är därför svårt att säga generellt hur lång tid efter uppkomst man behöver plantera om. En bra tumregel för att veta när det är dags är att hålla utkik efter när plantan har utvecklat sina karaktärsblad, det vill säga det bladpar som kommer efter de första små hjärtbladen.
För större plantor, som kanske omskolas för andra eller tredje gången, kan man titta på om rötterna har börjat leta sig ut genom dräneringshålen i botten av krukan. Ser man rötter är det dags för omplantering i en större kruka.
Små, frösådda, plantor behöver hanteras med försiktighet för att inte skadas vid omplanteringen. Plantan bör aldrig hållas i stjälken utan lyfts försiktigt i bladen vid flytten. Om det är möjligt kan man gärna försöka trycka ut växten ur sin kruka tillsammans med hela jordklumpen för att inte störa rotsystemet i onödan. På så sätt kan man plantera ner hela växten i den större krukan.
Den nya och större krukan fylls med ny, näringsrik jord, som gärna kan tryckas till något för att inte sjuka ihop så mycket senare. Därefter görs ett hål som är stort nog att rymma plantan som ska omskolas.
Vattna gärna plantan som ska planteras om en stund innan det är dags, den klarar omplanteringen bättre om den är vattenfylld när den flyttas. Efter omplanteringen är det också viktigt att vattna eftersom jorden då sluter sig bättre kring rötterna.
Viktigt att komma ihåg är att omplantering av frösådda plantor bör ske stegvis. Det är alltså bättre att successivt ge plantorna mer utrymme istället för att sätta ner en liten känslig planta i en stor kruka med massor av jord. De riskerar att då att ruttna eftersom jorden lätt blir för blöt och kall. Om man steg för steg ger plantorna mer utrymme främjas också rotutvecklingen på ett bra sätt. Att öka en till två krukstorlekar för varje omplantering brukar vara lagom.
Både tomat och grönkål kan planteras djupare vid omskolning. Foto: Markus Danielsson
Plantor som fått tillräckligt med ljus och som stått i rätt temperatur blir kraftiga och knubbiga. Har de däremot haft för lite ljus och för varm omgivning blir de lätt rangliga och bleka. Det är lätt att tappa sugen när ens omhuldade små frösådder plötsligt ser ut som långa, veka, strån som viker sig eller vissnar. Räddningen för rangliga plantor är att plantera ner dem djupare i krukan när det är dags för omplantering. Detta fungerar på många sorters växter så som tomat, chili, kål och paprika som alla bildar nya rötter från stjälken när den kommer i kontakt med jorden. Bra att komma ihåg är att detta inte är en lyckad metod för gurkväxter som slanggurka, melon och squash eftersom dessa är mycket känsliga för att stjälken hamnar under jord. Det gör ofta att de ruttnar eller drabbas av sjukdomar.
Penséer som har skolats om i nya krukor. Foto: Johanna Lindqvist
Efter omplanteringen behöver plantan vattnas regelbundet och de flesta växter trivs med att stå på en ljus och sval plats. Runt 16-18 grader brukar vara lagom om inte sorten är mycket värmekrävande. Läs på fröpåsen vad som gäller för just din sort.
Det behövs ingen extra näring eftersom den nya jorden innehåller allt växten behöver ett tag framöver. Ju bättre jord desto längre kan du vänta med att tillsätta näring. Först efter ett par veckor kan du börja tillsätta lite extra näring. Genom att titta på plantorna kan man ana att näringen börja ta slut när tillväxten avtar och den gröna färgen börjar ljusna. Letar sig rötterna samtidigt ut genom botten på krukan är det, på nytt, läge för en omplantering. Är det istället dags för utplantering så är det viktigt att avhärda försiktigt så att växten hinner anpassa sig till livet utomhus. Här kan du läsa mer om hur du avhärdar dina plantor.
Lycka till!