Sallat växer snabbt, är lättodlat och smakar gott – inte konstigt att det är en favorit! Bland alla tusentals sorters sallat finns en stor variation och även den vane odlaren har mycket kvar att upptäcka.
Sallat gror tidigt på våren och går att så direkt utomhus. Det går också bra att förgro fröerna inomhus och plantera ut när de vuxit upp. Viktigt är att vattna jorden ordentligt innan du sår fröerna. Fröerna behöver ljus för att gro, så undvik att täcka dem med ett tjockt lager jord.
Sallatsfröer kan ha svårt att gro om jordens temperatur överstiger 20 grader. Det kan därmed vara svårt för dem att gro på friland under högsommaren. Prova att så dem i små tråg i skuggan, alternativt på en sval plats inomhus.
Sallat gror bäst i svalare jord och växer fint även på hösten. Foto: Lovisa Back
Eftersom sallat växer snabbt hinner du så flera omgångar från tidig vår till tidig höst. Under sommaren kan värmen och framförallt ljuset göra att plantorna går i blom. Då får du färre blad att skörda.
Det går att lyckas med sallat i de flesta jordar, men bäst skörd får du i en lucker och näringsrik jord med en jämn fuktighet. Vill du skörda riktigt god sallat ska du undvika att låta plantorna torka ut.
Sallat är inte bara ätbart, utan även dekorativt. Odla stråk av huvudsallat och varva med blommor som tagetes. Foto: Markus Danielsson
Sallat går utmärkt att odla både i kruka och på friland. Det är en grönsak som går att lyckas med även i lite skuggigare lägen, även om den då inte blir lika frodig. Låt den gärna stå skyddad från den stekande solen.
’New Red Fire’ är en plocksallat med vackra blad. Välj själv om du vill skörda blad pö om på, eller om du vill skörda hela plantan på en gång. Foto: Anna Lindeqvist
Ljus och värme gör att sallaten växer snabbare och oftast kan du börja skörda små blad efter bara några veckor. Vill du skörda salladshuvuden behöver du vänta lite längre. Plocksallat kan du skörda i omgångar och det växer upp nya blad eftersom.
För att alltid ha färsk sallat att skörda är det bra att så med några veckors mellanrum.
Sallat är inte särskilt näringskrävande men om du odlar flera omgångar på samma plats eller skördar från samma plantor under en längre tid, är det bra att fylla på med näring.
’Cerbiatta’ är en relativt köldtålig sallat. Om den odlas på hösten blir hinner inte plantorna blir så stora, men de är minst lika goda! Foto: Lovisa Back
Vissa sallatssorter är härdigare än andra och kan överleva vintern i ett skyddat läge. Allt för blöt jord leder till att plantorna ruttnar bort och alltför sträng kyla gör att de fryser sönder. Lättast att övervintra är små plantor som såtts på hösten. När våren kommer börjar de växa igen. I kollektionen Så året runt hittar du sallatssorter som passar särskilt bra för övervintring.
Sallaten ’Little Gem’ är en populär sort som ger små, avlånga salladshuvuden. Foto: Markus Danielsson
Kliv in i en värld av sallat! Från mjuka blad med nötaktig smak till rejält krispiga och aromatiska huvuden – det finns helt enkelt en sallat för alla. Här får du en snabbkurs i de olika typerna.
Bladen sitter så löst att de knappt knyter sig till ett huvud. Bladen passar därför bäst att skörda ett i taget. Allra godast helt nyskördade! Plocksallat med ekbladsformade blad kallar vi ekbladssallat. ’Plezir’är en ekbladssallat som finns som ekologiskt odlat frö.
’Salad Bowl’ och ’Red Salad Bowl’ är en grön- respektive rödbladig variant av plocksallat med löst knutna huvuden. ’New Red Fire’ har tvåfärgade blad och har fin smak.
Sorter vi oftast skördar som hela huvuden. Bladen är mjuka och ganska löst knutna. ’Matilda’ ger stora, jämna huvuden och finns som ekologiskt odlat frö. ’Merveille des quatre saisons’ är en gammal sort med röda blad som växer i relativt lösa huvuden.
Inte riktigt en huvudsallat, men inte heller en plocksallat. Bladen är lite tjockare och krispigare men fortfarande tillräckligt lösa för att skörda ett och ett om du vill. ’Lollo Rossa’ har tvåfärgade blad och ger stor skörd.
Romansallat, cossallat eller bindsallat. Kärt barn har många namn! Ger krispiga och avlånga huvuden med mycket smak.
’Little Gem’ och ’Intred’ är en grön- respektive rödbladig variant av sallat som ger små, kompakta huvuden.
Knyter sig likt huvudsallat men har betydligt krispigare blad. Kanske den vanligaste sallaten i butik, men så mycket godare hemodlad. ’Calmar’ ger gröna, fasta och täta huvuden.
Spenat är minst lika lättodlat och gott som sallat. Foto: Anna Lindeqvist
Escarolesallat och rosensallat är – botaniskt sett – inte sallat, men odlas och äts som den. Escarolen ’Nuance’ finns som ekologiskt odlat frö och är dessutom frosttålig. Rosensallat ’Palla Rossa 5’ bildar små, rödvita, huvuden.
Vintersallat ger små, köldtåliga rosetter och passar bra för höst- och vinterodling.
Rucola är ett samlingsnamn för bladgrönsaker som växer små, flikiga och kryddiga blad. Senapskålen är ettårig. Sandsenap är flerårig. Båda är snabbväxande och lättodlade!
Spenat har mild smak och växer med runda blad. De små bladen är goda att äta färska medan de större är godare att tillaga. Mangold finns i flera färger och kan likt spenat skördas båda för små eller stora blad.
Alla sorters kål går att odla upp och skörda som småblad. Även rödbetor kan odlas för bladens skull. Godast är att skörda blasten när bladen fortfarande är små.