Du agerar som:
Reconnect to nature

Hydroponisk odling med Harvy

17 November 2021

Med Harvy kan du odla hydroponiskt utan jord och utan förkunskaper – året om. Det är så enkelt att alla kan lyckas. Vi gör det här för att fler ska få uppleva hur gott det är med egenodlat och hur nyttigt det känns att veta vad du äter. Tänk att odla något själv, som dessutom går att äta. Är du med?

Hydroponisk odling – odla utan jord

Att odla utan jord och endast i vatten kallas hydroponisk odling – en idé som på intet sätt är ny. Det sägs att Babylons hängande trädgårdar odlades på det här sättet redan för över 2000 år sedan.

Vårt bidrag till metoden är en förfining av tekniken. Vi har under lång tid odlat oss fram till optimal vattenmängd, syretillförsel, näring och ljusbehov. I de försådda pluggarna har vi dessutom valt ut frösorter för bästa odlingsresultat. Snabba gröna blad, som kryddor och bladgrönt är perfekta för hydroponisk odling.

Det här är Harvy

Hydroponisk odling är för dig som kan mycket, lite eller ingenting alls om odling. Med odlingslådan Harvy odlar du bladgrönt, kryddor och även blommor i vatten. Utan jord och utan krav på förkunskaper.

När du fyllt lådan med vatten sätter du de försådda pluggarna i locket och väntar. Efter bara några veckor kan du skörda din basilika, sallat eller vad du själv har valt att odla.

Du slipper bära upp jordsäckar till tredje våningen. Du slipper plantera och spilla jord på köksbänken. Du behöver ingen balkong. Det du i stället får är möjligheten att odla precis när odlarlusten faller på. Du lägger mindre tid på att passa din odling och får ändå en spännande upplevelse och ett bra resultat. Skörda och njut om igen och året runt. Med Harvy kan alla lyckas redan från början.

Kom i gång på 10 minuter

Ett komplett startpaket med den hydroponiska odlingslådan Harvy är allt som behövs för att komma i gång.

Med hjälp av linjerna på lådans tvärstag kan du enkelt kontrollera att din odling alltid håller optimal vattennivå. När du startar odlingen fyller du upp till övre sträcket ("Start"), så att vattnet når dina pluggar. När rötterna har letat sig ur pluggen och ner i vattnet, ska vattnet vara vid den lägre linjen (”Grow”). På så vis skapas också en luftspalt där plantans luftrötter kan få syre.

Gör så här:

  1. Placera Harvy i ett fönster eller på annan ljus plats. Under den mörkare årstiden bör extra belysning användas.
  2. Fyll på vatten till övre markeringen ("Start"). 
  3. Tillsätt 2 ml hydroponisk näring per liter vatten och sätt på locket. OBS! Skaka flaskan väl före varje dosering.
  4. Sätt odlingspluggarna i pluggkorgarna. 
  5. Ta bort klisteretiketterna från odlingspluggarna.
  6. Tryck ner pluggkorgarna i lockets hål. 
  7. Gör något annat i 3 veckor *. 
  8. Fyll på med kallt vatten och näring (2 ml/liter vatten) upp till ”Start”-markeringen tills ett rotknippe tjockt som en penna har bildats (ca 1 mån), därefter till ”Grow”.

* Står din odling mycket varmt och soligt kan du behöva fylla på lite vatten redan innan det har gått 3 veckor. Lyft bara på locket och kolla så att rötterna når vattnet.

Hur idén om Harvy föddes

Historien om den hydroponiska odlingslådan Harvy började våren 2016 då Ulf Fransson från Nelson Garden och Niklas Hjelm från Hemmaodlat träffade varandra. Det visade sig att de hade samma plan, att fler ska kunna odla hemma.

Nelson Gardens kunskap om fröer och produktion, tillsammans med Hemmaodlats erfarenhet av hydroponisk odling, tog oss vidare till en mängd tester. På vägen har det skett en del misslyckade försök – och en del lyckade.

Vi har nu nått ett resultat som alla är nöjda med: den hydroponiska odlingslådan Harvy. En smart och enkel odlingslösning som gör att fler kan odla hemma. I vatten. Utan jord. Hela året.

Hydroponik - odla i vatten

Alla som vill, ska kunna odla hemma. Till dig som gillar färska kryddor och annat bladgrönt. Du som älskar när det gror och spirar, men tycker att du saknar kunskap, tid eller utrymme. Med Harvy kan du odla hydroponiskt utan jord och utan förkunskaper – året om. Det är så enkelt att alla kan lyckas. Vi gör det här för att fler ska få uppleva hur gott det är med egenodlat och hur nyttigt det känns att veta vad du äter. Tänk att odla något själv, som dessutom går att äta. Är du med?Läs mer