Du agerar som:

Hydropnik - odla i vatten

Alla som vill, ska kunna odla hemma

Till dig som gillar färska kryddor och annat bladgrönt. Du som älskar när det gror och spirar, men tycker att du saknar kunskap, tid eller utrymme.

Med Harvy kan du odla hydroponiskt utan jord och utan förkunskaper – året om. Det är så enkelt att alla kan lyckas. Vi gör det här för att fler ska få uppleva hur gott det är med egenodlat och hur nyttigt det känns att veta vad du äter. Tänk att odla något själv, som dessutom går att äta.
Är du med?

Läs mer

Odla i vatten

Lätt att komma igång

Odla under hela året

Steg 1 – Odlingslåda, startkit

Hydroponisk odling är för dig som kan mycket, lite eller ingenting alls om odling. Med odlingslådan Harvy odlar du bladgrönt, kryddor och även blommor i vatten. Utan jord och utan krav på förkunskaper.

När du fyllt lådan med vatten sätter du de försådda pluggarna i locket och väntar. Efter bara några veckor kan du skörda din basilika, sallat eller vad du själv har valt att odla.

För att komma i gång behöver du en Harvy odlingslåda. Du kan välja mellan två storlekar - Harvy 3 och Harvy 6. Harvy 3 har plats för tre odlingspluggar och Harvy 6 har plats för sex odlingspluggar.

Alla startpaket innehåller:

1 odlingslåda
6 försådda pluggar (basilika och sallat)
1 flaska med hydroponisk näring

Odla hemma

Var du är bor, hur du än lever

Harvy passar där det passar dig – i fönsterkarmen, på skrivbordet, i en balkonglåda, på köksbordet, på en vägghylla…

Med liten insats kan du njuta av egenodlat året om.

Steg 2 - Växtbelysning

Ljus är livsviktigt för dina växter. Utan ljus får dina plantor långa stjälkar och små blad. Med ordentlig växtbelysning kan du odla året runt och på platser där dagsljuset inte räcker till.

Under årets ljusaste månader, från mars till september, räcker dagsljuset innanför ett fönster gott. Belysning året om ger förstås det allra bästa resultatet när du odlar inomhus.

En ljuskälla nära bladen som går att höja i takt med att plantorna växer är precis vad som behövs. Att hänga upp belysningen kan dock vara lite knepigt. Prova den smarta hängaren med sugproppar som fäster på både fönster och kakel.

Steg 3 – Frö

Startpaketet innehåller 6 försådda pluggar med basilika och sallad. Men visste du att du kan odla nästan allt som växer ovanför jord i en hydroponisk odlingslåda? 

Vilka sorters fröer kan jag så i de tomma pluggarna?

Allt som växer, men vi rekommenderar att du håller dig till sådant som till största del växer ovanför ytan. Morötter får det nämligen lite väl trångt i pluggkorgarna. Allra bäst fungerar olika sorters bladgrönsaker och kryddor.

Steg 4 – Växtnäring och tillbehör

Våra startkit innehåller allt du behöver för att komma igång i form av hydroponisk näring och försådda pluggar men det finns också att köpa separat om du vill bygga din egen odlingslåda, behöver mer näring eller fler odlingskorgar.

Näringen är avgörande för om du ska lyckas med din hydroponiska odling. Vår specialnäring är en komplett lösning med alla makro- och mikronäringsämnen som dina växter i en hydroponisk odling behöver.

Vanliga frågor

Alla kan odla, men ibland behöver vi lite råd och tips för att känna oss trygga. Här har vi samlat vanliga frågor om att odla utan jord i den hydroponiska odlingslådan Harvy. 

Hur ofta ska jag fylla på med vatten?

En etablerad odling där plantorna har hunnit växa till sig kräver mer vatten, men kan i semestertider klara sig utan tillsyn i ca 2 veckor. Odlar du exempelvis tomat, gurka eller annan sort med stort bladverk, behöver du sannolikt fylla på vatten varje vecka. Det är viktigt att rötterna når vattnet.

Hur ofta ska jag fylla på med näring?

Varje gång du fyller på med vatten ska du också se till att fylla på med näring.

Dosera 2 ml näring per liter vatten. Då kan du vara säker på att din odling får rätt mängd näring. Med hjälp av måttangivelsen i korken blir doseringen rätt och lätt.

Hur länge kan jag skörda från samma planta?

Det beror helt på vad du väljer att odla! En sallatsplanta som du skördar enstaka blad av då och då kan hålla sig fin i ett par månader. Vår äldsta basilika har stått i Harvy i över 6 månader och fortsatt ge en stor skörd.

Rötterna har blivit svarta. Vad är fel?

Om rötterna är missfärgade är det troligt att plantan har fått rotröta. Detta kan uppstå vid syrebrist, särskilt om det är väldigt varmt ute. Töm din Harvy (detta vatten bör du inte vattna dina krukväxter med), skölj ur och fyll på med nytt vatten och rätt mängd näringslösning. Dra försiktigt loss de skadade rötterna och se till att vattennivån är tillräckligt hög för att de nya rötterna ska nå vattenytan.

Vattnet har blivit grönt. Vad är fel?

Det är troligtvis alger. Algbildning är en naturlig process och uppkommer lätt när du har ett näringsrikt vatten. Det är helt ofarligt men kan se lite otrevligt ut! Algerna stjäl också näring från växterna. Tvätta ur lådan med ljummet vatten och en diskborste eller diskvamp. Inga rengöringsmedel behövs. Tvätta försiktigt av rötterna med ljummet vatten. Fyll sedan på med ny näring och nytt vatten. För att förebygga algbildning är det bäst att du använder rent vatten från en ren vattenkanna och undvika att ställa din låda i direkt solljus.

Går det inte åt väldigt mycket vatten?

Hur mycket vatten som går åt beror på hur stora dina växter är och temperaturen i omgivningen. Jämfört med odling i jord, är det inget vatten som rinner undan bortom räckhåll från växternas rötter. Locket gör dessutom att avdunstningen minskar. Om du ska tömma din Harvy går det utmärkt att vattna dina krukväxter eller tomatplantor med vattnet. Med andra ord använder vi verkligen det vatten vi hämtar ur kranen.

Vad består odlingspluggarna av?

Pluggarna består av torv och kokosfiber. De är således helt nedbrytbara. En liten näringsdos har tillsatts, vilken ger dina fröer en särskilt bra start.

Kan jag använda näringen till mina krukväxter?

Absolut! Dosera 1 ml näring per liter vatten, det vill säga halva dosen du skulle använt i din Harvy.

Hur lång tid tar det innan fröna gror?

De olika fröerna tar olika lång tid på sig att gro. Sallat, grönkål och pak choi börjar kika upp redan efter någon vecka. Basilika och koriander tar lite längre tid. Persilja tar upp emot två veckor på sig att gro.

Snabbt och enkelt

På bara 10 minuter har du startat din odling och inom kort är det dags att skörda. Med Harvy behöver du ingen tidigare odlingskunskap för att lyckas odla dina egna grönsaker.

Steg för steg hur du kommer igång med din odling

Ett komplett startpaket med den hydroponiska odlingslådan Harvy är allt som behövs för att komma igång. Med hjälp av linjerna på lådans tvärstag kan du enkelt kontrollera att din odling alltid håller optimal vattennivå. När du startar odlingen fyller du upp till övre sträcket ("Start"), så att vattnet når dina pluggar. När rötterna har letat sig ur pluggen och ner i vattnet, ska vattnet vara vid den lägre linjen (”Grow”). På så vis skapas också en luftspalt där plantans luftrötter kan få syre.

  1. Placera Harvy i ett fönster eller på annan ljus plats. Under den mörkare årstiden bör extra belysning användas.
  2. Fyll på vatten till övre markeringen ("Start").
  3. Tillsätt 2 ml hydroponisk näring per liter vatten och sätt på locket. OBS! Skaka flaskan väl före varje dosering.
  4. Sätt odlingspluggarna i pluggkorgarna.
  5. Ta bort klisteretiketterna från odlingspluggarna.
  6. Tryck ner pluggkorgarna i lockets hål.
  7. Gör något annat i 3 veckor *.
  8. Fyll på med kallt vatten och näring (2 ml/liter vatten) upp till ”Start”-markeringen tills ett rotknippe tjockt som en penna har bildats (ca 1 mån), därefter till ”Grow”.


*Står din odling mycket varmt och soligt kan du behöva fylla på lite vatten redan innan det har gått 3 veckor. Lyft bara på locket och kolla så att rötterna når vattnet.