Så här års kan vi nästan se hur det växer mitt framför våra ögon. Det är uppenbart att det går åt mycket energi för all växtkraft. Frågan som följer: när är det dags att börja gödsla?
Ett frö är laddat med allt det behöver för att gro. Det är också därför som såjorden du kan köpa i butik inte innehåller särskilt mycket näring. Sår du i små odlingsceller eller pluggbrätten kommer det inte dröja alltför länge innan plantorna ska planteras om. När du sätter dina försådda plantor i lite större krukor är det bra att använda en lite mer näringsrik jord. Det som säljs som plant- eller blomjord har mer näring än såjord.
Använder du blomjord när du planterar om brukar näringen räcka fram tills det är dags för nästa omplantering, men det beror lite på vilken jord du har, vad du planterar och hur länge den ska växa i krukan. Foto: Markus Danielsson
När du planterar om dina småplantor i den nya näringsrika jorden finns det till en början gott om näring som plantan kan använda. Om jordens näring räcker beror helt på vilken jord du har använt, hur mycket näring din planta kräver och hur länge den ska växa i samma jord.
Om du planterar i en större kruka där plantan ska stå resten av sommaren kan du blanda bottenlagret med exempelvis maskgödsel. Om du däremot har dina plantor i mindre krukor i väntan på att planteras ut kan det vara smidigare att tillsätta näringen i flytande form. Har du dem i lite mindre krukor kan det vara bra att vattna med en flytande näring någon månad efter omplantering. Följa doseringsanvisningarna på förpackningen.
Det finns sannolikt lika många modeller för att gödsla som det finns odlare. Generellt krävs en grundgödsling på våren då plantorna har kommit igång att växa. Någon gång från april längst i söder till slutet på maj i norr. Det är nu i början av säsongen som de flesta växter har som mest växtkraft.
Fyll på med gräsklipp i dina pallkragar och trädgårdsland, det ger näring under sommaren. Foto: Lovisa Back
Det går alltid att ge riktmärken för vad som brukar vara lämpligt när det kommer till gödning och näring men i praktiken beror det på. Ju mer du odlar desto mer lär du känna hur dina växter beter sig när de mår bra eller inte. Om de avstannar i tillväxt, börjar få gula blad eller på annat vis ser lite hängiga ut, så kan det bero på för lite näring.