Solrosor är vackra, men visste du att de även bjuder på en smaksensation? Upptäck smaken av att äta solros på tre olika vis!
Även om vi kanske oftast odlar dem för sin skönhets skull, är solrosen även en växt som går fint att äta. De små skotten, blomknopparna och till slut fröna – allt går att äta och bjuda på olika smakupplevelser.
Förutom solrosens knoppar är även de små, mjälla skotten en riktig delikatess. De går utmärkt att odla i groddtråg för lite mindre solrosskott, eller i ett tråg med jord för lite större och bladrikare skott.
Odla mikroblad – steg för steg
Ca 4–5 knoppar per person
Olja, exempelvis kallpressad rapsolja
Salt
Vill du skörda solrosens frö behöver du låta blommorna sitta kvar tills frövitan hårdnat. Pilla loss fröerna och låt dem torka på en tallrik i några veckor. Sedan kommer den tålamodsprövande uppgiften att skala fröerna innan du rostar dem för att servera som snacks. Skulle du ge upp tanken på att skala, är solrosfröerna uppskattade av fåglar och går dessutom att så till nästa års solrosodling.
Om du ändå vill prova, välj sorter som utvecklar stora frön, exempelvis ’Sunspot’, ’Zebulon’ och ’Ikarus’.