Du agerar som:

6 lättodlade grönsaker att direktså

21 mars 2024

Att så fröerna direkt ute i landet eller pallkragen passar dig som inte vill eller inte har plats för att förså inomhus. Vissa frön gror dessutom som bäst utomhus! Här ger vi dig tips på lättodlade grönsaker att direktså.

Sallat

Sallat är lätt att lyckas med i såväl trädgårdslandet som i krukor. Du kan skörda smakrika och krispiga blad att lägga på tallriken ända in på hösten. Så ny sallat direkt på växtplatsen varannan vecka så är du garanterad en lång skörd. Passa på att så olika sorter för variation i sommarsalladen.

Sallatsfrön har svårt att gro om jordtemperaturen når över 20 grader. Så gärna din sallad i april eller maj när jorden fortfarande är ganska sval. Är sommaren kall och regnig kan du direktså sallat i omgångar under hela sommaren. Är det istället en varm och torr sommar kan det vara svårt att få den att gro. Så den då i små krukor på en svalare plats och se till att där finns gott om ljus. När du fått nya små sallatsplantor kan du plantera ut dem i landet eller i pallkragen. Du slipper du dessutom att stå med luckor på platser där du har skördat färdigt.

Det finns många sorters sallad att välja mellan, allt från plocksallat och huvudsallat till romansallat och escarolesallat.

Ett barns hand som håller en sockerärta.Sockerärtor är godast nyskördade.

Sockerärt

Sockerärten är lättodlad och kan sås utomhus när nätterna är frostfria, ungefär från maj månad i södra Sverige. Från sådd till skörd tar det ca 2 månader. Skörda ofta – nyskördade baljor smakar allra bäst! Dessutom växer nya ärtbaljor fram i takt med att du skördar. Även barn tycker det är kul att odla ärtor. De stora fröna är lätta att så och de är roligt för barnen att kunna gå ute och själva plocka baljor direkt från ärtplantorna.

Ett tips är att så sockerärtor i flera omgångar hela sommaren för att på så vis kunna skörda dem under en längre tid. Lägg fröna i blöt ett par timmar innan sådd. Skörda innan baljorna blir för tjocka. Eftersom baljväxter hjälper till att dra ner och hålla kvar kväve (ett viktigt ämne för växter) i jorden kan du även odla näringskrävande växter som exempelvis squash bredvid dina ärtplantor. Det passar också bra att odla sin squash på sockerärtans plats nästa år.

Mangold växer tillsammans med andra grönsaker i en pallkrage.Mangold går att skörda som småblad eller lite större – då är de godast att tillaga.

Mangold

Mangold är en av våra mest lättodlade grönsaker och går att direktså i omgångar ända in på hösten. Den ger rikligt med goda blad som dessutom är fullproppade med vitaminer. Mangold trivs allra bäst om den direktsås när jorden blivit uppvärmd. Det växer fram nya blad i takt med att du skördar. Mangold trivs lika bra i trädgårdslandet som i pallkrage eller kruka. Den är särskilt god att steka eller ha i en sallad eller i lasagne. Prova att byta ut spenaten i ditt favoritrecept till mangold. Vill du veta mer om hur du lyckas med den här supergrönsaken? Här kan du läsa mer om att odla mangold.

Barns hand som håller två röda nyskördade rädisor.Rädisor växer snabbt och vill ha mycket vatten för att smaka gott. Perfekt i den fuktiga vår- eller höstjorden!

Rädisa

Rädisor är en annan favorit som är lättodlad, ger skörd snabbt och passar bra att odla mellan andra grönsaker som exempelvis squash och kål. Ett tips är att så 5–10 frön per decimeter i en sick-sack-rad, då behövs ingen gallring. Sår du dem tätare behöver du gallra, det vill säga plocka bort en del plantor för att göra plats åt resten. Då kan du passa på att lägga de gallrade, ätbara rädisbladen i din sallad.

Vattna rikligt och täck gärna sådden med fiberduk för att göra det svårare för insekter att angripa småplantorna. Du kan börja direktså dina rädisor så fort jorden går att gräva i och en bit in i augusti. Rädisor trivs bäst i sval och fuktig jord och blir därför lätt små och bittra i smaken under högsommaren. Bäst är det därför att så dem under den svalare våren eller senare i augusti–september när nattemperaturerna sjunker och börjar kyla ned jorden. Gör alltså ett uppehåll i sådden av rädisor mitt på sommaren och sätt nya frön under sensommaren för att kunna skörda på hösten.

Vill du få helt räta rader med rädisor och samtidigt få plantor som hamnar på rätt avstånd ifrån varandra redan från början? Då kan du prova såband med rädisor.

Två lökar av sorten 'Keravel' torkar och den tredje delas på mitten för att visa sin rosa färg.Sorten ’Keravel’ ger ljust rosa lökar med en mild smak. Sättlöken är värmebehandlad och går inte i blom lika lätt.

Lök

En riktigt färsk, nyskördad lök smakar underbart. I maj är det perfekt tid att sätta egen lök. Köp värmebehandlad sättlök – då går löken inte i blo lika lätt. Sätt dem i rader eller grupper med 10–15 centimeter mellan varje lök för att ge dem utrymme att växa. Du kan också sätta dem tätt och gallra goda smålökar allt eftersom de växer till sig under sommaren. Gul lök är mångas favorit men testa också rödlök, silverlök eller scharlottenlök. Vill du prova flera finns det mixpaket med flera olika sorters lökar.

Lökodlingen ser kanske inte så spännande ut i sin ensamhet. Ett tips är därför att även så lite dill och ringblommor bland löken. På så vis får du ut mer av ytan samtidigt som du har något vackert att titta på.

Bönor sås i en fåra i grönsaksträdgården.Så bönor direkt från mitten av maj eller början av juni när jorden har värmts upp. Foto: Klas Sjöberg

Bönor

När jordtemperaturen når över 15 grader i slutet på maj eller början på juni är det tid att direktså bönor. För att bönor ska växa är det viktigt att jorden är varm. Du kan så dina bönor i trädgårdsland, pallkrage eller till och med i kruka.

Ett säkert tips är att lägga bönfröna mellan två fuktiga wettexdukar. Efter ett par dagar börjar fröna gro och du kan sätta ner de som grott direkt i jorden. Bönor älskar varm och lucker jord. Låt dem växa på en solig och varm plats. 

Det finns många sorters bönor att välja mellan och de flesta behöver ett stöd att klättra på. Titta alltså på hur höga plantorna blir när du välj sort så vet du hur högt stöd de kommer att behöva.

Bönor är både smakrika och proteinrika. Du gör dessutom vår värld en tjänst genom att välja bönor som proteinkälla till din måltid. Bönor är ett klimatsmart proteinval!

Vilka bönor väljer du den här säsongen? Skärbönor, brytbönor eller kanske bondbönor?

Tips när du sår direkt ute

Kom ihåg att markera var och vilka sorts frön du har sått så att du inte misstar dem för ogräs när de börjar gro. Vattna hellre på morgonen än på kvällen så hinner vätan på ytan av din odling torka upp snabbare, då trivs inte sniglarna lika bra i din odling. Det är på kvällen som flest mördarsniglar är ute. Så ta dig gärna en runda då och rensa bort dem du ser från dina grönsaker. Våra bästa tips mot mördarsniglar hittar du här.

Odlingsguider

Odla spenat

Läs mer

Odlingsguider

Odla sallat

Läs mer

Odlingsguider

Odla vinterportlak

Läs mer