Du agerar som:
Reconnect to nature

Fröer att så tidigt på året

27 December 2021

När det är kallt och mörkt ute kan den spirande odlingen kännas långt bort men vissa blommor och grönsaker måste ner i jorden tidigt. Lång groningstid eller lång utvecklingstid gör att vissa fröer behöver sås redan under årets första månader.

Anledningen till att vi vill förodla våra plantor, det vill säga så fröer inomhus i stället för att vänta tills det har tinat upp på växtplatsen, är plantornas utvecklingstid. De tar helt enkelt lite tid på sig att gro eller växa till sig. Innan de ljusa dagarna återvänder i april, så behöver vi odla våra försådda plantor under växtbelysning för att lyckas.

Varför behöver vissa fröer sås tidigare än andra?

De sorter som bör sås i början av året är de som tar tid på sig att gro eller växa till sig. Oftast är det grönsaker och blommor som ursprungligen kommer från varmare platser på jorden, och som helt enkelt behöver värme lite längre än vad den nordiska sommaren kan ge.

Vad behöver jag tänka på?

Det absolut viktigaste när du sår fröer under vintern och tidiga våren, är att din odling får tillräckligt med ljus när plantan väl visar sig över jordytan. Utan tillräckligt med ljus så är dina insatser sällan mödan värd. Mörkret leder sannolikt till att du får rangliga och svaga plantor som inte får en särskilt bra start. Dessa kan lätt bli utkonkurrerade av senare sådder, som trots att de startar på efterkälken, blir knubbiga småplantor som mår betydligt bättre tack vare ljuset. 

Nelson_Garden_Fröer_att_så_tidigt_Image_1.jpegVilka grönsaker kan jag så tidigt?

De fröer som ska sås först av alla är chili och paprika. Vissa arter av chili kan med fördel petas ner i jorden redan innan jul. 

I februari är det dags att så aubergine och kronärtskocka, två värmeälskande favoriter som vill ha en lång sommar. Purjolök är också värd att så tidigt.

Även jordgubbar och smultron är riktigt långsamma i starten, så ha tålamod när det ser ut att stå still i krukan. Börja i god tid om du vill kunna skörda redan första sommaren.

En växt som knappast förknippas med varmare breddgrader, men som ändå tar tid på sig att växa sig stor, är rotselleri. Så under årets första månader och var försiktig med småplantorna i början. De är känsliga både för hantering och kyla. Väl ute i landet är det en härdig planta som står sig långt in på hösten. Även stjälkselleri är långsam och sås helst i februari.

Nelson_Garden_Fröer_att_så_tidigt_Image_3.jpeg

Ska inte physalis sås tidigt?

Gyllenbär liksom kapkrusbär behöver förodlas tidigt för att hinna ge skörd. Physalis kan vara lite sega med att gro så ha tålamod, 20–30 dagar är inget ovanligt och försökt att hålla jorden fuktig.

Det man inte får glömma bort när man sår så här pass tidigt är växtbelysning. 

Vilka blomfröer kan jag så tidigt?

Pelargoner sås tidigt för att blomma till sommaren. Heliotrop är långsam i starten och bör försås tidigt för att hinna utveckla sina stora, väldoftande blommor – så gärna redan i januari. Flitiga lisa, begonia och lobelia är också några sorter som behöver komma i jorden tidigt.

Glömde du bort att så penséer i somras så har du en ny chans nu. Förhoppningsvis börjar de blomma redan tidigt på våren och blommar hela sommaren. Penséer är även en utmärkt höstblomma som tål en hel del frost. 

Bland våra klättrare behöver klockranka sås tidigt. Det är främst för blommornas skull som fröna bör sås i tid. Var därför beredd på att ge dina klockrankor någonting att klättra på när de börjar sticka i väg och var försiktig med gödslet till klockrankan, liksom till andra slingerväxande blommor. För mycket gödsel gör nämligen att det blir mer blad än blommor.

Nelson_Garden_Fröer_att_så_tidigt_Image_2.jpeg

Lavendel och jätteverbana då?

Vill du så väldoftande lavendel från frö, så är det också en sort som ska sås tidigt. Lavendelfröer behöver dock gå igenom en kylperiod innan de gror, vilket innebär att det inte är växtbelysning och värmematta som kommer att hjälpa dig att lyckas. I stället kan du så lavendel i små krukor och ställa ut dina sådder i kylan under början av året. Det är viktigt att det håller sig kallt under åtminstone en månad eller två.

Jätteverbena är också en blomma som har lång utvecklingstid och kan precis som lavendel behöva gå igenom en köldperiod eller stratifiering som det heter. Jätteverbena blommar från juli till långt in på hösten och är en utmärkt blomma att ha i bakgrunden av en plantering.

Det man inte får glömma bort när man sår så här pass tidigt är växtbelysning. 

Är det kört om jag glömmer?

Som sagt behöver vissa fröer sås för att blomma till sommaren eller hinna ge skörd innan vintern. En senare sådd innebär helt enkelt att allt förskjuts och en högre risk att blomning eller skörd uteblir. Ju senare på säsongen vi närmar oss, desto större är sannolikheten för exempelvis frost. En krukodlad chiliplanta kan du kanske ställa inomhus och hjälpa till med växtbelysning, men en stor aubergineplanta ute i varmbänken är svårare att få frukterna att mogna på.