Du agerar som:

Värmebehandlad lök

06 juli 2021

Lättast att lyckas med värmebehandlad lök

Lök är en smakförhöjare i de flesta matkulturer. Än mer smakrikt blir det med egenodlade lökar.– Lättast är det att lyckas med värmebehandlad sättlök, säger Maj-Lis Pettersson, trädgårdsexpert.

Sedan Nelson införde värmebehandlad sättlök i sitt sortiment 2006 har sättlöken blivit allt mer populär för varje år som gått. En av dem som förespråkar denna sort är Maj-Lis Pettersson, känd trädgårdsjournalist.

Ett problem för den som odlar lök är tidiga köldknäppar under våren eller försommaren. Kylan får löken att blomma i förtid, vilket gör att den i princip blir oanvändbar. Med värmebehandlad lök minskar denna risk betydligt. Sådan sättlök var länge förbehållen yrkes-odlare, men finns sedan ett par år att köpa även för privatkonsumenter.

– Jag blev riktigt glad när den värmebehandlade löken såg dagens ljus, för jag har tidigare år haft en hel del plantor som gått upp i blom och då är det inte så mycket att ta vara på. Blombildning sker vid låg temperatur och det är inget vi rår över på annat sätt, säger Maj-Lis Pettersson.

Värmebehandlingen pågår under tre månader och gör att de flesta blomanlagen försvinner. Behandlingen försämrar inte på något vis kvaliteten, men man bör vattna lite mer när man planterar löken eftersom den har lägre vätskevolym.

– Nu finns även rödlök som är värmebehandlad, och det är jättebra eftersom rödlöken har ännu mer benägenhet att bilda blommor, berättar Maj-Lis Pettersson.

Hon är en av många som gärna planterar lök i jorden om våren och är idag året runt-försörjande av både gul lök och rödlök.

– Jag odlar både gul och röd lök varje år, men även vitlök, gräslök och luftlök. Några år har jag även odlat jättelök och det var en upplevelse. De blir jättestora och är goda att ha i sallader eftersom de inte är så starka, berättar Maj-Lis Pettersson.



Tips till lökodlare

Lök är roligt och tacksamt att odla. Men det är viktigt att löken får en jämn fin fuktighet i samband med att man sätter den och några veckor framöver. Är jorden torr inför sättning, vattna jorden ordentligt dagen innan. Sen kan det vara bra att känna till att den gula löken är lättare att få bra storlek på, jämfört med rödlök.


TEXT: KARIN SPJUTH / TRÄDGÅRDSLANDET 2010 / FOTO: ANNIKA CHRISTENSEN