Du agerar som:

Varför blommar det inte?

09 augusti 2024

Blad, blad och ännu mer blad. Hur vackert det än är med gröna växter så sår vi oftast klockranka, rosenskära och andra sommarblommor för blommornas skull. Orsaken till utebliven blomsterprakt kan vara många – här är några exempel.

Sommarblommor är ett samlingsnamn för de ettåriga växter vi sår och odlar för sina vackra blommors skull. Det är därför logiskt att vi blir frustrerad när plantan inte vill blomma. Många gånger är vi oftast lite för otåliga och blommorna kommer tids nog. Ibland finns det likväl andra orsaker till att din planta inte blommar.

Blomman är det första steget till att sätta frö – växternas sätt för att få sin art att leva vidare. Med detta i bakhuvudet är det enklare att förstå varför växten inte blommar.

Varför-blommar-det-inte-1.jpg

För mycket näring

Om din planta har gott om näring och växer i en miljö där den trivs lite för bra finns det risk att den inte ser någon orsak till att sätta frö ännu. Klockranka och blomman för dagen är två populära klätterväxter som – om de får för mycket näring – hellre klättrar högt och utvecklar många och stora blad än blommar. Prova att göra ett litet uppehåll med blomsternäringen och se om det dyker upp några knoppar.

Varför-blommar-det-inte-2.jpg

Felaktig vattning

Felaktig vattning är ofta orsaken till att växter mår dåligt. Problemet kan vara för mycket eller för lite vatten – resultatet blir alltid dåligt. För mycket vattning kan döda växtens rötter. För lite vattning kan leda till att växten vissnar.

En bra tumregel: ju större och tunnare bladen på en växt är, desto mer vatten behöver den. Växter med små och tjocka blad behöver vanligtvis mindre vatten.

Först och främst bör du ta reda på hur mycket vatten din växt behöver. Därefter är det klokt att skapa ett vattningsschema.

Plantan har blommat klart

Börjar det närma sig slutet av sommaren och din sommarblomma har satt många frökapslar kan det helt enkelt vara så att den inte orkar blomma mer. Plantan har gjort sitt.

Det är också därför som du ofta får rekommendationen att plocka bort vissna blommor. Genom att hindra din planta från att sätta frö fortsätter den att producera blommor i hopp om att kunna sätta frö.

Hur löser man problemet? Du behöver bara sköta växterna regelbundet, det vill säga plocka bort döda blommor, vilket får växten att blomma igen.

Passa därför på att slösa med ringblomma och luktärt till dina buketter – det kommer att leda till längre blomning.

Varför-blommar-det-inte-huvudbild.jpg

För lite eller för mycket ljus

Olika växter behöver olika mängder ljus för att blomma. Generellt behöver växter cirka 1 000 lux ljus per dag i ungefär 12 timmar. Detta varierar dock mycket mellan olika växtsorter.

Tecken på för lite ljus kan vara:

  • Svag blomning
  • Växten växer spretigt
  • Växten når inte sin fulla tillväxtpotential (dvs. växten blir tanig)

Ett bra tips är att omorganisera växterna. Om växt A behöver mer ljus än B, bör ordningen justeras därefter.

Å andra sidan är till exempel Rosenskära en blomma som inte alltid blommar när du förväntar dig det. Den är en så kallad kortdagsväxt och under högsommaren är det för många ljusa timmar på dygnet för att den ska börja blomma.

Sår du tidigt på året brukar den börja blomma redan innan midsommar, men är du lite senare ute kan det vara så att den låter vänta på sig tills dagarna blir kortare.

 

Varje växt kräver sin egen typ av omsorg. Till exempel kräver rosor och kaktusar olika mängder ljus, näring och vatten – samma gäller för andra växter.

Tålamod är en dygd även i detta fall. Växter kan blomstra med regelbunden skötsel och rätt verktyg.

Om dina växter inte blomstrar som de ska, kan du ta till dig tipsen i denna guide, eller fortsätta utforska vår blogg för fler tips kring en blomstrande trädgård.