Du agerar som:

Välja fågelmatare

22 oktober 2021

Det finns många typer av fågelmatare där var och en har sitt eget unika syfte. Vilken fågelmatshållare som är bäst för dig beror på vilka fåglar du vill mata i din trädgård, liksom på vilka upphängningsmöjligheter du har.

På vintern blir fåglarna mer synliga när de söker sig närmare oss människor för att leta efter mat. Genom att bjuda på spannmål, frön och nötter, kan du göra fåglarna glada samtidigt som du får lära känna dessa bevingade varelser.

Att välja rätt fågelmatare

Den ideala fågelmataren är tillräckligt stor för att låta fler än en fågel äta. Den måste också tåla vinterväder och slitage från fåglarna. Om du väljer en fågelmatare som ska fyllas med frön, behöver den ha ett skyddande tak för att hålla fröerna torra och fräscha. Det är också viktigt att du enkelt kan fylla på med fågelmat samt att du kan ta ner och rengöra mataren vid behov.

De flesta fågelmatare går att hängas upp, men det finns också alternativ som går att fästa på en stolpe. Bäst är att sätta fågelmatare relativt nära ett buskage eller träd, så att fåglarna kan söka skydd, utan att för den skull sitta så nära trädet att en katt skulle kunna hoppa över.

Vill du tillfredsställa en särskild fågelart lite extra? Servera dennes favoritmat och välj då en fågelmatare som passar just den typen av fågelmat. 

nelson_garden_which_bird_feeder_should_I_choose___blog_post_image_4.jpeg

Matare för talgbollar

Talgbollar innehåller gott om fetter som fåglarna har nytta av när det är kallt. Enklaste sättet att hänga upp dem är med hjälp av en spiralformad talgbollshållare. Tar två talgbollar slut i ett nafs? Prova en cirkelformad talgbollshållare som rymmer mat för många!

Matare för många

Har du en stor skara fåglar som samlas kring ditt fågelbord eller bor i norr där det – till följd av snö och kyla – går åt mycket fågelmat, är det en god idé att satsa på en fågelmatare modell större. Vid den får inte bara flera fåglar plats – du behöver heller inte fylla på den så ofta.

Matare för matro

Ekorrar är förtjusta i de nötter och frön som finns i fågelmataren, men riskerar att jaga bort småfåglar. Detsamma gäller för de lite större fåglarna, som en del helst vill slippa. Fågelbordet kan dessutom bli en jaktplats för katter. Fågelmatare med ett glest, skyddande galler låter de mindre fåglarna äta ostört.

nelson_garden_which_bird_feeder_should_I_choose___blog_post_image_5.jpeg

Matare för mångfald

Fåglar äter vad de får tag på men olika fågelarter kan föredra en viss typ av fågelmat. Ju fler sorter du erbjuder, desto större är sannolikheten att du får syn på flera olika arter. En matare som rymmer olika sorters fröer och kanske till och med talgbollar, är ett effektivt sätt att kunna bjussa på många smaker!

nelson_garden_which_bird_feeder_should_I_choose___blog_post_image_3.jpeg