Du agerar som:

Starta en kompost

29 augusti 2023

Den bästa näringen är den du gör själv! Småkvistar, vissna blommor och löv. Så här startar jordexperten Anton Sundin en kompost.

Att göra sin egen kompost kräver tålamod då det är en ganska lång process men det är definitivt värt det. Du kan välja att bygga ihop en egen med några träplank, eller köpa färdig kompostkula.  

Jordförbättring-Lovisa-Back-6.jpg

  1. Samla kompostmaterial i ett uppsamlingskärl under sommaren. Komplettera med vissna blommor och gröna växtdelar framåt hösten. 
  2. Välj ut en skuggig plats på tomten utan för mycket solgass för din kompost.
  3. Fördela kompostmaterial i en bred ”limpa” på marken när hösten kommer. Börja med ett lager brunt och torrt material. Fortsätt med ett lika tjockt lager grönt. Avsluta med kompostjord, köpejord eller lite jord från rabatten för att gynna mikrolivet.
  4. Hoppa runt på de tre lagren och trampa till materialet för att skapa lagom mycket syre i komposten. För mycket luft gör att komposten kyls av. Syre är å andra sidan väldigt viktigt i komposten så blir det för kompakt är det bra att röra runt lite i kompostlimpan.
  5. Upprepa de tre varven tills du är nöjd. Bredden på ”kompostlimpan” ska vara dubbelt så stor som höjden. 
  6. Täck kompostlimpan med halm som skydd mot vinterkylan. Då kommer nedbrytningsprocessen i gång snabbare. 
  7. Rör om i komposten kommande vår och låt den därefter ligga orörd i ett år framåt. Vattna komposten om den blir för torr.
  8. Hämta spaden och njut av härlig kompostjord full av mikroorganismer och fyll trädgårdsland, rabatter och pallkragar!
  9.  

Jordförbättring-Lovisa-Back-5.jpg

Text: Thérése Larsson