Du agerar som:

Ta hand om krukväxter på vintern

05 juni 2023

Frodiga palettblad och livskraftiga parasollpileor kan kännas långt bort i mitten av december. Å ena sidan är det naturens gång och hör vintervilan till. Å andra sidan finns det en hel del du kan göra för att dina krukväxter ska klara sig lite bättre under vintern!

Dina krukväxter behöver ljus, vatten, näring och värme för att växa. Under vintern – omkring oktober till februari – brukar tillväxten stanna av, och så också behovet av näring. Detta beror främst på att dagarna blir kortare.

Frodiga palettblad i olika färgställningarPalettbladen, liksom många andra krukväxter, mer som bäst på sommaren – i synnerhet om de får stå utomhus – tack vare ljuset. På vintern blir de inte lika färgstarka och kraftiga, men kan få hjälp på traven med växtbelysning.

Ljus

Den främsta orsaken till att dina krukväxter ser risiga ut på vintern är bristen på ljus. Även om du har dem i ditt ljusaste fönster, kommer det helt enkelt att vara för mörk för att fotosyntesen ska fungera optimalt. Vill du att krukväxterna ska växa på och frodas även under vinterhalvåret, behöver du extra belysning.

Hand som mäter fuktigheten i en krukväxt med hjälp av en fuktighetsmätareFuktighetsmätaren hjälper dig att vattna rätt. Foto: Markus Danielsson

Bevattning

Under vintervilan växer krukväxter långsamt om ens alls. Om temperaturen dessutom sjunker behöver de betydligt mindre vatten än under sommaren. Håll koll så att jorden inte torkar ut helt, och vattna sparsamt så att jorden inte står och blir alltför blöt. Ibland kan det vara svårt att bedöma huruvida det är dags att vattna eller inte, och då kan en fuktighetsmätare vara till hjälp. Tips! Om dina växter står ovanför ett varmt element, kommer värmen från elementet att torka ut jorden. Det finns också risk att värmen skadar växtens rötter. Håll lite extra koll, och flytta dina växter eller sänk värmen på elementet om det blir ett problem.