Att syra sina grönsaker är en gammal metod för att förlänga hållbarheten. Det är också en effektiv metod för att göra grova grönsakerna lite snällare mot magen!
Att använda hela och friska grönsaker av god kvalitet, som fått mogna ordentligt, är en förutsättning för att lyckas med din syrning.
1 ½ kg kål (ett medelstort kålhuvud av vit- eller rödkål, omkring tre spetskål)
Ett stort kålblad
1 msk jodfritt salt
Om vätskan inte täcker helt, fyll på med lite saltlake (värm och lös upp 1 msk salt per liter vatten och låt svalna till rumstemperatur). Lämna någon centimeter till kanten.
Oöppnad burk håller minst ett år, så länge du har använt rena burkar och redskap vid tillagningen.
Det tar lite tid att få ett färdigt, fullvuxet rödkålshuvud och de flesta sorter är bra att så några plantor inomhus ungefär en månad innan de ska planteras ut. Rödkål trivs liksom andra kålväxter bra även i lerjordar. De behöver mycket vatten och näring för att växa sig stora. För att skydda dem från kålfjärilen och andra hungriga insekter är det en god idé att skydda din odling med ett kålnät.
Recept och foto: Annika Christensen