Du agerar som:

Stödså din gräsmatta

12 juli 2023

En tuff vinter eller en sommar med mycket lek och utmanande väder sliter på din gräsmatta. Genom att stödså får du en gräsmatta som blir tätare, frodigare och står emot ogräs bättre.

Det finns många orsaker till att gräset faktiskt är grönare på andra sidan. Har du problem med ogräs eller mossa kan gräset behöva lite hjälp på traven för att växa till sig. På samma sätt kan du laga en gräsmatta som efter sommaren har utsatts för vilda fotbollsmatcher eller skyttetrafik med skottkärran.

En gräsmatta med en jordhög som krattas ut.

På våren är det en god idé att vänta tills det har torkat upp litegrann men fortfarande är fuktigt i marken. När hösten – och en fuktigare väderlek – närmar sig är det också en utmärkt tid att bättra på din gräsmatta.

Så här stödsår du

  1. Samla upp rötter, kvistar, stenar och ogräs från din gräsmatta. Räfsa även upp löst gräsklipp.
  2. Om du har små gropar i gräsmattan kan det vara bra att toppdressa. Det betyder att du krattar ut ett tunt lager dressjord som tillför näring och fyller igen groparna. Det gör också att gräsfröna får bättre kontakt med jordytan, vilket krävs för att de ska gro.
  3. Fördela gräsfrö jämnt över gräsmattan. Strö ut dem för hand eller använd en såvagn för en jämnare fördelning av fröerna.
  4. Vattna ordentligt så att fukten tränger ner i underlaget.
  5. Håll ytan fuktig.

Täck gärna ytan med fiberduk. Då gror fröet snabbare samtidigt som ytan skyddas mot kraftiga regn och brännande sol.

En sliten gräsmatta intill en rund rabatt.
Långa perioder av torka kan leda till att gräsmattan blir tunn, gul och sliten.

Ett jämnare resultat

Tänk på att om du endast stödsår de slitna eller kala fläckarna kan gräsmattan se ojämn ut. Gräset som du sått ser sannolikt inte exakt likadant ut som det gräs som växer runt omkring.

Ett snabbare resultat

Genom att välja en reparationsbladning sår du en blandning grässorter som gror riktigt snabbt.

Stödså varje år

För dig som vill ha en fin, frisk och tät gräsmatta kan det vara en god idé att stödså varje år. Då luckrar du upp jorden, toppdressar och strör du ut nya gräsfrön över hela din gräsmatta. Ju glesa gräsmattan är, desto mer gräsfrön går åt.

Nysått gräsfrö i en glesvuxen gräsmatta.
För att gräsfröet ska gro bör det ha kontakt med jordytan och hållas fuktigt. Sensommaren och höstens fuktigare väder ger bra förutsättningar att stödså sin gräsmatta.

Trädgård och uteliv

Så gräs på hösten

Läs mer

Trädgård och uteliv

Gödsla gräsmattan

Läs mer

Trädgård och uteliv

Grässkolan

Läs mer