Den hydroponiska odlingen är en smidig lösning för hemmaodlaren med lite tid och lite utrymme för odling. Då är det också smart med snabbväxande, lättodlade och yteffektiva växter. Här tipsar vi om vilka sorter som passar bra att odla i vatten.
Har du intresse, tid och plats så går det i princip att odla vad som helst utan jord. Vissa sorter är dock enklare att lyckas med. Lågväxande plantor klarar sig dessutom utan extra stöd. Hydroponiska odlingslösningar för hemmaodlaren, som exempelvis Harvy, passar ofta utmärkt för lättodlade grönsaker som går att skörda efter bara några veckor.
Snabbväxande bladgrönsaker som pak choi och sallat är enkla att lyckas med i din hydroponiska odling. Foto: Annika Christensen
Snabbväxande bladgrönsaker passar särskilt bra i hydroponisk odling. Eftersom de ha kort livscykel så är det lättare att hålla en god vatten kvalitet genom hela plantans tillväxtperiod. Sallat passar alltså utmärkt att odla hydroponiskt. Välj gärna sorter som bildar lösa huvuden. Då kan du skörda blad för blad om du skulle vilja. Även mangold och olika sorters kål är snabbväxande bladgrönsaker som fungerar bra. Förutom att de är lättodlade håller de dessutom en behändig storlek och behöver inte något extra stöd.
Bladgrönt och kryddor som basilika, persilja och koriander fungerar utmärkt att odla hydroponiskt. Foto: Peter Carlsson
Likt bladgrönsaker så har kryddväxter en relativt snabb utvecklingstid och en praktisk storlek för att odla hydroponiskt. Det är framförallt kryddväxter som vi normalt sätt måste passa med vattenkannan som passar bra i hydroponin. Hit hör exempelvis basilika, koriander och persilja. Givetvis kan du prova att odla timjan, salvia och andra kryddor som trivs i torra lägen.
De flesta växthustomater som importeras till Sverige och säljs i matbutiken är odlade utan jord. Högväxande, grenade, tomater växer bra i hydroponisk odling men kan bli lite otympliga för hemmaodlaren. Välj hellre en lägre busk-eller ampeltomat. Tänk på att plantan lever länge innan den sätter frukt och att den behöver jämn tillgång till näring ända till sista skörden. Detsamma gäller för exempelvis chili och andra plantor som bär frukt – satsa på de lite lägre sorterna.
De flesta som odlar hydroponiskt använder metoden för att odla ätbara växter. Det innebär dock inte att det inte går att odla blommor. Många blommor trivs utmärkt i en hydroponisk odling. Allt från krasse till pelargoner är värt att prova!
Om du vill odla flera sorters växter i samma odlingssystem, det vill säg låta flera grödor gro i samma vatten, så är det bra om det är plantor med ungefär samma näringsbehov och liknande utvecklingstid.