Du agerar som:
Reconnect to nature

Skydda dina plantor från frost

30 August 2023

Även om våren har tagit fart kan de slå till, frostnätterna som får hela trädgården att bada i ett vitt skimmer. De flesta av våra perenna växter klarar sig fint, men till våra sommarblommor och frostkänsliga grönsaker behövs en hjälpande hand.

Oftast vill vi komma igång med vår odling trots att vi mycket väl vet att det kan dyka upp en och annan frostnatt. Även perenna (återkommande) eller höstsådda plantor som själva har bestämt sig för att börja växa tidigare på våren kan bli chockade av en plötslig köldknäpp. Istället för att bära in alla dina krukor eller se dina rabatter frysa till döds finns det metoder för att skydda dem från frosten.

Nelson_Garden_How to Protect Your Plants from Frost_Thumbnail.jpg

Vilka växter ska jag skydda?

Förutsatt att det inte kryper ner mot några extrema temperaturer utan håller sig på några minus finns det en hel del växter som klarar sig fint. Det finns en anledning till att penséer är populära på våren. Våra älskade blomsterlökar som krokus och tulpaner har också vad som krävs. Det är framförallt de frösådder vi drivit upp inomhus som kan få svårt att klara av kraftig kyla. Allra känsligast är det sorter som kommer söderifrån. Hit tillhör många grönsaker såsom tomat, chili, gurka och squash. Exempelvis spenat och olika sorters kål brukar klara lite längre temperaturer, men när de är små kan frostgrader få dem på fall.

Välj plats med omsorg

Ett sätt att skydda dina växter mot frost är att börja plantera ut eller ställa krukorna på de platser i din trädgård där risken för frost är som minst. Närmast husväggen och i rabatter som ligger i söderläge skyddade från vind brukar i regel vara mindre utsatta.

Ett skyddande täcke

Precis som att du under hösten kan skydda dina övervintrande plantor med löv, fungerar motsvarande även på vårkanten. Vid den här tiden har dock löven oftast brutits ned och det finns ännu inte nytt täckmaterial att ta till. Då kan du behöva använda andra täckmaterial.

En fiberduk kan ha flera användningsområden och på våren är den särskilt lämpad som skydd mot frost. Fiberduken fungerar nästan som ett växthus och håller kvar värmen från marken, vilket kan få dina plantor att växa lite snabbare. Om du bara vill skydda din odling mot frost kan du gott lyfta av den på dagen. Då kan både sol och regn nå dina växter