Du agerar som:

Skörda egna fröer och bevara mångfalden

05 juni 2023

Egenodlade fröer är praktiskt, ekonomiskt och framförallt riktigt roligt. Möjligheten att kunna odla skörda egna fröer är dessutom en viktig möjlighet för att bevara mångfalden av sorter. Så här skördar du dina egna fröer!

Frö från blommor och kryddväxter

När blommornas kronblad har fallit av återstår en frökapsel som så småningom börjar torka. Låt frökapslarna mogna ordentligt innan du skördar. Ett tydligt tecken är att de är på gränsen till att spricka upp och släppa ifrån sig sina fröer. Skörda dina fröer under en så solig och torr dag som möjligt.Bladselleri i pallkrage vid en husväggLåt gärna bladsellerin stå kvar i landet över vintern – år två börjar den blomma och sätter fröer. Foto: Lovisa Back

Visa fröer släpper ur sina frökapslar lättare än andra. Ett smidigt sätt att få fröerna ur kapseln är att klippa av frökapslarna och lägga dem i exempelvis en papperspåse. I påsen kan du krossa frökapslarna lite försiktigt och därefter skaka runt för att få fröerna att trilla ur.

Tips på sorter som är enkla att ta frö från: Ringblomma, vallmo, blåklint, krasse, solros, dill, koriander, basilika, bönor, ärtor

Hand med plathandskar tar ut fröerna från en chili i en glasburk med torkad chili. Använd gärna handskar när du skördar egna fröer från starka chilisorter. Styrkan sätter sig ofta kvar i fingertopparna och blir en obehaglig överraskning när du kliar dig kring öga, näsa eller mun. Foto: Annika Christensen

Frö från frukter

Fruktsättande växter har sina fröer mer eller mindre inkapslade i fruktkött. För att ta fröer ur dessa är det viktigt att frukten är riktigt mogen – gärna övermogen. Försök att göra rent fröerna så gott det går och sprid ut dem på en bit papper för att torka.

Tips på sorter som är enkla att ta frö från: Chili, paprika, tomat

Fröställning av solros ligger på tork i en fönsterkarm.Solros är enkelt att spara egna fröer från. Foto: Lovisa Back

Grobarhet

Grobarheten hos dina egenplockade fröer kan variera beroende på sort, hur plantan har mått under tiden fröerna utvecklats och hur du väljer att förvara dina fröer. Det är viktigt att fröerna hinner torka ordentligt och att de förvaras torrt, mörkt och svalt.

F1-sorter

Plantor med F1 bakom sortnamnet kan vara sterila (sätter inga grobara fröer) eller ge fröer som inte är sortäkta. Det innebär att om du sparar frön från en F1-hybrid kan du inte på förhand veta vad som kommer ur fröer. Såklart, är det en tomat du sparar frö ifrån kommet det att växa upp en tomatplanta, men det är inte säkert att tomaterna blir av samma sort som den frukt du skördat fröerna från. Orsaken är att sorten är en korsning av två, särskilt utvalda sorter, och därmed bär på många anlag som den i sin tur kan föra vidare.

Ringblomsfält med både blommande ringblommor och ringblommans fröställningar. Om du odlar många olika sorters ringblommor är sannorlikheten stor att de fröer du sår från egenskördade frön är en blandning av de olika sorterna. Foto: Lovisa Back

Korsningar

Det är inte bara F1-hybrider som kan ge oväntade resultat – många av våra vanligaste sommarblommor är duktiga på att korsa sig själva. Vallmo, akleja och ringblomma är några av de blommor som gärna korsar sig med andra sorter inom samma art. Oftast är det en eller två av de vanligaste färgerna och formerna som så småningom tar över.

Svartkål börjar blomma och sätter fröbaljor andra året efter sått.Svartkål börjar blomma och sätter fröbaljor andra året efter sått. Foto: Lovisa Back

En viktig fråga

Möjligheten att kunna skörda sina egna fröer har och är fortfarande en förutsättning för att vi människor ska kunna odla vår egen mat. Möjligheten att odla upp sina egna fröer har också hjälpt människor världen över att överleva förändrade odlingsförhållanden, exempelvis till följd av klimatförändringar, genom kontinuerligt urval och anpassning. Många av dessa fröer har ett historiskt värde då de gått i arv från generation till generation genom kontinuerligt urval och anpassning.

För oss fritidsodlare är möjligheten att ta egna fröer sällan förenad med överlevnad, men det är en rolig sysselsättning och känns oftast mäktigt att kunna spara, så och tids nog skörda från sina egna fröer! Du har dessutom möjligheten att spara sorter som inte längre finns tillgängliga i den kommersiella handeln. Då hjälper du dessutom till att bevara ett rikt genetiskt arv för odlarvänner i framtiden, om än i liten skala!

Olika sorters kål och rotfrukter går också bra att ta frö från! De kan stå kvar i landet över vintern och börjar att blomma under år två.