Du agerar som:

Skapa finaste vårrabatten av höstlök

14 augusti 2024

Inget går upp emot känslan när vi får se de allra första knoppande blomsterlökarna i vårrabatten! Lär dig steg för steg hur du sätter höstlök i trädgården. Då får du din vårrabatt att blomma mycket och länge.

Välj den bästa platsen för din vårrabatt med höstlök

Vårblommande höstlök ska helst planteras på en solig eller halvsolig plats i väldränerad och helst lite i sandig jord. Sätt lökarna i grupper eller mellan perenner så ser det mer naturligt ut än om de sätts i rader.

Välj höstlökar som är härdiga där du bor. Bor du långt norrut kan det vara idé att plantera lökarna nära husgrunden där jorden inte blir fullt så kall.

Plantera höstlökarna så snart som möjligt efter att du har köpt dem, då de fortfarande är i gott skick. Om du måste plantera senare – förvara helst lökarna på en mörk och sval plats.

Höstlök sätts bäst i september–oktober, men tulpaner kan planteras fram tills dess att tjälen går i jorden. Du vill inte heller sätta dem för tidigt när det fortfarande är sommarvärme ute. Då finns risken att löken vill sätta igång att växa redan nu, vilket innebär att du kan bli utan blomning i vår.

Bor du i södra Sverige kan du med fördel vänta till åtminstone slutet av september.

Redan när du sätter löken är det bra att känna till att du efter blomning gärna får låta blasten från de överblommade lökarna vissna ner i fred – då går nämligen näringen ner i löken igen till nästa års blomning.

Gillar du inte vissen blast kan du plantera lökarna i en lökkorg, vilket gör det enkelt att gräva upp de överblommade lökarna och låta dem vissna ner på en undangömd plats i trädgården.

Nelson_Garden_springbed_autumn_onion_image1.jpg

Steg för steg: Så här skapar du en vårrabatt av höstlök

Du behöver:

Höstlök, spade eller lökjärn, eventuellt planteringspinne för att göra hål, måttband för att mäta avstånd, eventuellt benmjöl, lökgödsel, lite grus och vatten. Du kan också använda en lökkorg för
din plantering.

Gör så här:

  1. Gräv ett hål med spade eller ta upp ett hål med lökjärn. Se till att hålet är lagom djupt för den lök du ska sätta ner. Rekommenderat planteringsdjup och avstånd mellan lökarna brukar anges på lökpåsen. Vill du få längre blomning sätter du lökarna på lite olika djup – men tumregeln är att sätta dem på ett djup av två–tre gånger sin egen höjd.
  2. Se till att jorden är lucker. Blanda eventuellt i lite sand. En nypa benmjöl eller lökgödsel kan också vara bra.
  3. Häll eventuellt ner lite smågrus så att botten av hålet är väldränerat. Blir löken stående i fuktig jord ruttnar den lätt.
  4. Sätt ner lökarna i hålen med spetsen uppåt. Du kan också vända några av dem upp och ner. De nedåtvända lökarna kommer då börja blomma en aning senare vilket gör att du förlänger den totala blomningstiden i din rabatt. Undantaget är hyacintlökar alltid ska vändas uppåt för att de ska kunna växa upp och blomma.
  5. Fyll hålen och täck lökarna med jord.
  6. Vattna om jorden inte redan är väldigt fuktig. Då hinner lökarna bilda rötter innan vintern och blir därmed tåligare.
  7. Skydda eventuellt din plantering under hösten med höstlöv.
  8. Märk ut dina lökplanteringar med etiketter.
  9. Om våren är torr – vattna planteringen.   

Nelson_Garden_springbed_autumn_onion_thumbnail.jpg

Kul för barnen med vårblommande höstlök:

Låt barnen få en egen vårrabatt! Hjälp dem att sätta höstlök i kreativa former och färger. Kanske kan de skapa ett blått hav runt ett träd med hjälp av pärlhyacint?

Kan en blomma vara rutig? Javisst! Sätt några lökar av kungsängslilja och häpnas över dess rutiga purpurfärgade vårkjol när den dyker upp.

Ta en genväg:

Vill du kombinera olika sorters blomsterlök men vet inte riktigt vilka du ska välja? Prova en färdig lökmix!

Vill du att det ska se vilt och naturligt ut? Prova att kasta ut smålökar av till exempel scillapärlhyacinter och snödroppar lite slumpartat på gräsmattan. Gräv ner dem där de hamnar. De utspridda vårblommorna blir en ljuvlig syn i den vårtrötta gräsmattan.