Fåglarna i trädgården uppskattar din hjälp under hela året. En fågelvänlig trädgård har träd och buskar och gärna en och annan fågelholk. Bjud gärna fåglarna på energirik mat så får du oftare se dina små vackra vänner. Vem vill inte vakna upp till härligt fågelkvitter?
Det finns många anledningar till att vi vill ha fåglar i trädgården; för att ge dem tillgång till mat, boende och inte minst skydd mot andra djur. Framför
allt handlar det om att du själv tycker det är roligt. Det finns otroligt mycket att notera, studera och bli förvånad över när det gäller fåglarna i trädgården.
I en fågelvänlig trädgård bör det finnas buskar, träd och fågelbad. Ett tips är att skapa lite större buskage med spireor, buddlejor eller oxel där fåglarna trivs. Höga och låga träd att sätta upp fågelholkar i och såklart lite träd med frukt och bär. Skapar du en trädgård som innehåller detta så kommer fåglarna garanterat att trivas.
Det finns i dagsläget en bostadsbrist för hålhäckande fåglar. Uppemot 80–90 procent av holkarna blir upptagna, vilket visar att det finns ett behov. Och det spelar ingen roll var du sätter holkarna.
Stora fågelmatare som dessutom kan erbjuda många olika sorters föda bidrar till att fler sorters fåglar hittar till din trädgård. Foto: Hans Bonnevier
Det viktigaste är att maten du ger fåglarna är energirik. Traditionsmässigt är solrosfrön det populäraste valet, men det går lika bra med orostade och osaltade jordnötter. Andra populära ”rätter” hos vissa arter är talgbollar, hampfrö och äpple. Du kan också göra hemmagjord fågelmat för att erbjuda fåglarna en bra kombination av rätt näring och rätt fetter. De hjälper dem att överleva vintern.
Talgbollar är rika på fett och omtyckta av många sorters fåglar. I en talgbollshållare går det även att servera äpplen. Även de uppskattas av fåglarna! Foto: Kristine Hellemo
Undvik sjukdomar bland dina fågelkompisar. Häng aldrig fågelmatarna precis ovanför varandra då det riskerar att hamna fågelavföring i deras mat.
Fåglar kan bära på sjukdomar som är skadliga för andra djur, inklusive människor. Exempel är bakterien Chlamydia psittaci, som orsakar psittakos (papegojsjuka), och salmonella (Folkhälsomyndigheten). När ett stort antal fåglar av olika arter och med olika bakgrund samlas på ett och samma ställe, ökar risken för att dessa smittor ska spridas både mellan fåglar och till andra djur – inklusive människor.
Det är också viktigt att fågelmaten hålls torr och fräsch. Även om fåglarna skulle undvika att äta maten om den börjat mögla, är det onödigt att utsätta dem för den risken.
Redan när du skaffar ett fågelbord bör du välja en modell där maten hålls ren och torr. Fåglarna ska inte sitta i maten.
Hur ofta du behöver göra rent fågelbordet beror på vilken typ av fågelbord du har och hur välbesökt det är. Var uppmärksam när du fyller på ny fågelmat; är fågelbordet kladdigt eller den gamla fågelmaten har klumpat ihop sig, är det dags för rengöring.
Oavsett hur ofta du rengör fågelbordet, är det viktigt att undvika närkontakt med fåglarnas avföring. Rengöring av fågelbordet bör ske utomhus. Blöt ner fågelbordet för att undvika damm från torkad fågelavföring. Du kan använda ljummet vatten och vanligt diskmedel, eventuellt desinfektionsmedel, men undvik att använda högtryckstvätt då detta kan öka mängden smittämnen i luften. Använd gärna skyddshandskar och tvätta händerna noggrant efteråt.
Osaltade jordnötter och talgbollar är rika på energi och särskilt uppskattade under kalla vinterdagar. Foto: Hans Bonnevier