Det är en härlig känsla att kunna plocka färska örter precis utanför dörren och en örtträdgård är ett lättskött och uppskattat inslag, oavsett om du odlar på balkongen eller i en trädgård. Här beskriver vi hur du, på ett enkelt sätt, skapar en kryddträdgård från grunden utifrån dina förutsättningar och önskemål. Det finns också några saker som är bra att tänka på längs vägen för bästa resultat. Läs vår guide och sätt sedan igång att drömma, planera och anlägga din alldeles egen örtagård!
Att skörda färska kryddor till matlagning, desserter eller hälsosamma örtteer förgyller verkligen tillvaron. Torkar man en del av sin skörd kan man dessutom få njuta av egenodlade örtkryddor hela året. Sätt din prägel på din egen kryddträdgård och låt den bli en plats som fylls med både doft- och smakupplevelser.
Timjan och basilika är två älskvärda kryddor att odla i din örtagård. Foto: Kristine Hellemo
Innan du sätter igång med att anlägga din örtagård är det bra att fundera över vad den ska innehålla för växter. Kanske vill du odla kryddor som passar bra till te, som kamomill, mynta eller citronmeliss? Eller är du matlagningsfantast som vill frossa i mängder av härligt doftande basilika, rosmarin och oregano?
Att redan när man anlägger sin örtagård ha tänkt över funktionen gör att man undviker misstag och skapar de bästa förutsättningarna för kryddväxterna att trivas. De allra flesta örter trivs på odlingsplatser i full sol och bland de riktiga solälskarna hittar vi till exempel rosmarin, salvia och timjan. Dessa är också mycket torktåliga. Men misströsta inte om platsen för din örtagård ligger på en skuggigare plats. Flera av de vanligaste örtkryddorna klarar odlingsplatser där solen inte skiner hela dagen, däribland persilja, koriander, gräslök och dill.
Vill du locka pollinatörer till din trädgård ska du satsa på blommande örtkryddor som oregano, salvia och mynta. Även gräslöken ger värdefull nektar till hungriga insekter tidigt på säsongen då den är bland de första köksväxterna att blommar på försommaren.
Blommande oregano är uppskattad av pollinatörer. Foto: Annika Christensen
Det är även bra att ta hänsyn till om växterna du vill odla är ett- eller fleråriga när du planerar. De ettåriga kryddväxterna, som basilika och koriander, har ofta större krav på gödsling och vattning än de växter som är fleråriga. Därför är det bra att skapa en egen del i örtagården för de ettåriga växterna som fylls på nytt varje år medan de fleråriga lämnas kvar att växa sig större.
Vissa örter, till exempel mynta och citronmeliss har en tendens att sprida sig så dessa kan vara klokt att odla i kruka. Vill du ändå låta dem tillsammans med andra växter i kryddlandet kan du enkelt begränsa spridningen genom att gräva ner hela krukan i jorden.
Ett bra sätt att ta tillvara färska örtkryddor är att göra egen örtolja. Det gör du genom att blanda kryddor med en god olivolja och låta det dra i minst ett dygn.
När du har din plan klar för dig är det dags att sätta igång med att skissa upp hur din örtagård ska se ut. Börja rita upp på papper hur du tänkt dig och gå sedan ut och mät upp och visualisera ytan utomhus. Örtagården kan göras precis så stor eller liten som du vill. I den lilla trädgården eller på balkongen kanske du nöjer dig med ett par krukor eller en pallkrage med dina favoritkryddor. För dig med mer utrymme och drömmar om en stor örtagård är det bara fantasin som sätter gränser. Tänk också över om du vill ha några gångar eller kanske en liten sittplats för att sitta och njuta av dina väldoftande kryddväxter.
Gemensamt för både små och stora örtagårdar är att de med fördel kan anläggas upphöjt fram marken. Många kryddväxter är känsliga för markfukt under vintern så stenpartier, upphöjda odlingslådor eller stora krukor är extra bra odlingsplatser för kryddor. Kryddväxter vill gärna ha väldränerad jord som är mullrik och lucker.
Har du ingen befintlig odlingsplats som du vill använda skapar du enkelt nya ytor genom att bygga egna odlingslådor av brädor eller göra en örtspiral av stenar du har över i trädgården. På så vis får du snabbt en bra grund till din örtagård.
Timjan är tacksam att odla från frö och passar både i kruka och på friland. Foto: Kristine Hellemo
Att odla egna kryddor hemma är både enkelt och roligt. Sår du kryddor från frö har du också möjlighet att välja på fler olika sorter än om du köper färdiga plantor. För tidig skörd kan det vara bra att förodla kryddorna inomhus men många sorter går också utmärkt att så direkt i landet. Läs på fröpåsen vad som gäller för sorten du valt.
Dags att sätta händerna i jorden och fylla odlingsytan med dina favoritkryddor! Oavsett om du köpt eller odlat örterna själv är det bra att placera ut dem på odlingsplatsen medan de fortfarande står kvar i krukan. På så sätt får du en bättre överblick och kan flytta runt växterna tills det blir som du tänkt dig utan att behöva gräva upp dem om du ändrar dig. Sätt de solälskande- och mest torktåliga örterna på den soligaste platsen i din kryddträdgård och ge de mer skuggtåliga växterna en mörkare placering. Plantera därefter ner örterna i jorden och var noga med vattningen till dess att de etablerat sig. Kryddväxter kräver i regel inte så mycket näring men du kan gärna lägga på lite gräsklipp eller benmjöl några gånger under säsongen så klarar de sig fint.
Snart kan du njuta av din alldeles egna plats fylld med smaker och väldoft.
Lycka till!