Du agerar som:

Så blommor på hösten

29 augusti 2023

Glädjen i att så året runt är lika stor när det gäller blommor som för grönsaker. Många av våra sommarblommor passar utmärkt att så på hösten. Vill du hellre odla inomhus kan du med hjälp av växtbelysning så dina egna krukväxter året runt.

 

Ettåriga blommor

Ettåriga växter, exempelvis blåklint kan du så på hösten för att få en tidig blomning nästa år. Fröna gror först på våren när marken värms upp och dagarna blir längre.

Andra ettåriga blommor du kan så på hösten är ringblomma, vallmo, atlasblomma och sömntuta. Alla blommor du har i trädgården som brukar självså sig, det vill säga där fröerna trillar ner i jorden och gror året därpå, går att så på hösten.

Nelson_Garden_Flowers To Sow In Autumn_Image_1.jpgVallmo finns i många färger och former. De frösår sig lätt på egen hand – ett tydligt tecken på att de passar bra att så på hösten.

Tvååriga blommor

Akleja, borstnejlika, förgätmigej, fingerborgsblommaoch mariaklocka är tvååriga växter som behöver bilda en liten planta redan på hösten. Plantan övervintrar sedan för att ge blomning nästa år. De sås lite tidigare, i augusti-september, för att fröna ska hinna gro och komma upp under hösten.

En vanlig grupp tvååriga prydnadsväxter är de som blommar tidigt på våren, exempelvis penséer. Dessa är bra om du sår i augusti för att få upp en planta innan kylan kommer. Låt plantan växa på en skyddad plats – exempelvis i en pallkrage med ett lock – eller i ett växthus. I mellersta och södra Sverige kan penséer överleva på friland om de täcks med löv eller fiberduk.

Nelson_Garden_Flowers To Sow In Autumn_Image_2.jpgPenséer och violer är härdiga små blommor som klarar en hel del kyla.

Fleråriga blommor – perenner

Många fleråriga växter som blåbolltistel, solhatt, riddarsporre, stockros, tusenskönaoch vallmosamt ängsblommor somprästkrageoch blåklockakan med fördel sås på hösten. Då hinner de utvecklas bättre inför kommande sommar.

Vissa sorter, som lavendelär säkrast att så på hösten eller vintern. Fröerna behöver en period av kyla för att gro riktigt bra.

Nelson_Garden_Flowers To Sow In Autumn_Image_3.jpgBlå bolltistel är en flerårig blomma som älskas av pollinerare. Den är särskilt vacker tillsammans med solrosen, en ettårig blomma som är enkel att så själv…och som inte helt oväntat brukar växa upp vid fågelbordet.

Lista över blommor att så på hösten

Många blommor kan sås både tidigt och sent på hösten – de är helt enkelt inte särskilt kinkiga utan klarar det mesta. Dessa sorter finns därför med flera gånger i listan.

Blomfröer att så tidigt på hösten

Fröet gror på hösten och blir en liten planta. Plantan övervintrar och tar ny fart på våren. Täck gärna med löv eller fiberduk.

Blåklint
Blåklocka
Borstnejlika
Fingerborgsblomma
Förgätmigej
Johannesört
Mariaklocka
Myskmalva
Pensé
Prästkrage
Solhatt
Smörboll
Stockros
Tusensköna
Tjärblomster
Vallmo
Viol

Blomfröer att så sent på hösten

Fröet gror inte på hösten utan ligger i jorden och väntar in vårens ljus och värme. Så strax innan jorden fryser eller på frusen jord och täck med tinad såjord.

Akleja
Blåklint
Riddarsporre
Ringblomma
Spanska jungfrun
Stockros
Pensé
Lavendel
Vallmo

Blommor att så inomhus på hösten

Palettblad
Blomsterlönn
Sensistva ”Rör mig ej”

Glöm inte höstlöken

Förutom att så blomfrön är det också på hösten som det är tid att gräva ner blomsterlök. Här kan du läsa mer om hur du sätter höstlök för en blommande vår!