Du agerar som:
Reconnect to nature

Biohumus gör rötter livskraftiga, och växterna blir stora, starka och friska

13 March 2024

En person som står utomhus och blandar Biohumus i jord..jpg

För att växterna vi odlar ska må riktigt bra, så är de beroende av samspelet med mykorrhizasvampar, bakterier och annat mikroliv. När vi tillför sådana mikroorganismer stärker vi det samspelet och får friskare växter. Biohumus innehåller goda mikroorganismer som gör jorden bördig och full av mikroliv. Här berättar vi hur du kan använda Biohumus!

Livet för en planta i inomhusmiljö är mer stressfullt än för en planta som lever ute i naturen. Inne råder helt andra förhållanden än ute, det är torrare luft, mindre ljus och annan jord. Det är ur jorden som plantan hämtar både näring och vatten. Om jorden inte är bra kan rötterna inte utvecklas och ta upp vatten och näring effektivt. Då försvagas plantan och drabbas lättare av ohyra och svampsjukdomar.

Vad är Biohumus?

Biohumus är vermikompost som finns överallt i jorden där det finns maskar. I Biohumus finns levande mykorrhiza och bakterier, växthormoner och humus som gör jorden full av liv. Genom att tillsätta Biohumus stärks plantan, eftersom mikrolivet gör att rötterna lättare tar upp näring. Plantorna klarar att stå emot angrepp från skadedjur och svamp bättre, som till exempel sköldlöss, mjöldagg och sorgmyggor. Det fina är att Biohumus fungerar lika bra i en blomkruka som i naturen! Plantorna utvecklar ett stort och friskt rotsystem som gör att både tillväxt, blomning och skörd blir optimal.

Hur använder jag Biohumus?

Du behöver inte vara rädd att överdosera Biohumus eftersom det är milt mot rötter. Du bör dock inte plantera i ren Biohumus, eftersom det blir för kompakt. Biohumus minskar behovet av bekämpningsmedel eftersom plantornas naturliga motstånd blir stärkt. Dessutom kan du minska mängden gödsel, eftersom rötterna tar upp näring lättare när jorden innehåller mycket mikroorganismer. Biohumus förbättrar jordhälsan under hela året, både för inomhus- och utomhusodling.

Här följer några enkla tips om hur du kan använda Biohumus för att höja växternas planthälsa

Frösådd med Biohumus

Eftersom Biohumus är mild mot rötter och innehåller växthormoner är det utmärkt att använda till frösådd och för att rota sticklingar. Med Biohumus i jorden gror fröer lättare, rötterna växer bra och gör att späda plantor kan stå emot svampsjukdomar och skadedjur bättre.

 1. Blanda i 1 del Biohumus med 10 delar såjord.
 2. Häll ner blandningen i såkrukor, täck sådden med transparent plast för att behålla fukten i jorden. Påskynda groningen med en värmematta, eller ställ på en varm plats.
 3. Vattna jorden uppifrån innan plantering av fröerna
 4. Plantera fröerna enligt anvisning.
 5. Titta till fröerna dagligen, vattna med sprayflaska vid behov tills fröerna har grott. Sedan går det bra att vattna med kanna.

Omplantering av krukväxter

På våren, när det blir ljusare ute, är en bra tid för att plantera om sina krukväxter. Biohumus ger krukväxterna en tillväxtskjuts när du planterar om dem. Under de första veckorna efter omplanteringen kommer växten att lägga sin energi på att bilda nya rötter. Efter det kan du tydligt se att plantan börjar få ny växtkraft, bilda nya blad och växa mer.

 1. Lossa den gamla krukan försiktigt, och skaka av den gamla jorden
 2. Blanda 2 delar Biohumus med 8 delar naturgödslad blomjord, och fyll botten på nya krukan.
 3. Placera växten i krukan, och fyll på med jordblandningen. Var noga med att fylla jordblandningen överallt, så att alla rötter har kontakt med jord.
 4. Vattna direkt efter planteringen så att vattnet hittar sin väg ned i krukan.
 5. Spraya växterna regelbundet, de flesta växter trivs bättre med högre luftfuktighet.

Fräscha upp befintlig krukväxtjord

Ska vi vara ärliga är det är inte alltid man har energi och lust att plantera om sina krukväxter. Då kan man i stället göra det ”näst bästa”, vilket också ger bra resultat. Förbättra den befintliga krukväxtjorden med Biohumus. Du kan även passa på att tillföra en näringspinne till jorden. Växten kommer att må bättre precis som vid omplantering, skillnaden är att om rötterna står för trångt i krukan blir det inte lika stor tillväxt som vid omplantering i en större kruka.

 1. Lägg ett par centimeter Biohumus uppe på jordytan i krukan.
 2. Stick ned en näringspinne i jorden.
 3. Varje gång du vattnar så sprids de goda mikroorganismerna samt näringen i jorden och vårdar plantans rötter.

Fräscha upp fjolårsjorden i växthuset med Biohumus

I stället för att köpa nya jordsäckar och byta ut sin jordtrötta fjolårsjord, kan du ge jorden nytt liv. Med Biohumus och en organisk växtnäring eller gödsel får du en fin jord att odla grönsaker i även detta år! Biohumus gör att skörden blir större och mer välsmakande.

 1. Lägg 1-2 cm Biohumus över alla jordbäddar, sprid även ut din gödsel.
 2. Mylla sedan ner det i översta jordlagret. Använd en kultivator eller fingrarna.
 3. Vattna

Biohumus-té

Biohumus ger även bra effekt när det blandas med vatten. Då kan du använda vattnet både för att vattna ut det goda till växterna, eller spraya plantornas blad som en stärkande bladtonic. Det är enkelt att göra Biohumus-té. Gör så här:

 1. Fyll en strumpa eller en bit tyg med ett par deciliter Biohumus, knyt igen strumpan.
 2. Lägg ned Biohumus-strumpan i en 10 liters vattenkanna.
 3. Låt stå och dra över natten.
 4. Dagen efter kan du krama ur strumpan i vattnet, och sedan använda för att vattna eller spraya på plantornas blad.
Relaterade produkterVisa allt

Förbättra jorden med biostimulanter

En hälsosam jord är avgörande för att både vår planet och dess natur ska må bra. För att främja jordhälsan måste vi bedriva naturligt jordbruk och stödja ekosystemen i naturen. Biostimulanter kan vara till hjälp för att uppnå detta mål. De aktiverar kretsloppet och främjar samspelet mellan jorden och växterna.Läs mer om biostimulanter