Du agerar som:

Rädda rangliga tomater

15 augusti 2023

Sådde du också dina tomater tidigt på vårvintern utan tillräckligt med ljus? Då är det lätt att de ränner iväg på höjden, får tunna blad och svaga stammar. Dessa tomatplantor går att rädda!

Mörker tillsammans med värme får våra växter, och i synnerhet tomater, att växa på höjden snarare än att utvecklas på bredden. Om vi då sår tidigt på våren – utan växtbelysning och innan dagsljuset återvänt – blir de lätt rangliga. Oftast har vi det dessutom lite varmare i våra hem än de 15–18 grader som skulle vara optimala.

Små tomatplantor på tillväxt i tråg.

Lite varmare när fröerna gror, sedan behöver dina tomatplantor lite svalare temperatur och gott om ljus för att växa sig starka.

Problemet med rangliga tomater

Att den gängliga tomatplantan ser lite skruttig ut är nog det minsta problemet för de flesta. Dessa plantor brukar även vara känsligare och får då svårt att klara sig bra vid kommande utplantering. De är helt enkelt inte lika robusta.

Enkel lösning

Tomatplantor kan, till skillnad från exempelvis chili, bilda rötter längsmed sin stam. När du planterar om din tomat kan du därför sätta den djupare än den växte innan. Nya rötter kommer då att bildas. Om du ser till att den får tillräckligt med ljus i fortsättningen, tar den också chansen att växa sig kraftigare.

Robusta tomatplantor planterade längst med en husvägg.

Robusta plantor som har lagt sin växtkraft på att växa sig starka snarare än långa, klarar övergången till utelivet bättre.

Blir det alldeles för mycket tomatplanta under jord att du inte får plats i krukan? Du kan använda toppen av en tomatplanta som en stickling. Klipp av plantan strax nedanför där ett blad växer och ta bort de nedersta bladen innan du planterar den i den nya krukan. Vill du inte klippa av din planta kan du vira stjälken något varv i krukan, förutsatt att den är liten och tillräckligt mjuk.

Observera att detta inte går att göra med alla plantor. Andra favoritgrönaker, exempelvis gurka, ska alltid planteras på samma djup som den har vuxit innan.