Är du osäker på hur du vill ha din trädgård och vilka blommor och växter du ska välja? Vi har pratat med trädgårdsarkitekten Cecilia Tidstrand om hur du ska planera din trädgård utifrån rådande förutsättningar, drömmar och funktioner. Hon rekommenderar att blommor och växter får återkomma på valda platser i trädgården.
Planering är viktigt för att kunna utveckla och forma dina drömmars trädgård. Det finns en hel del du ska tänka på för att få den där trädgården eller balkongen som ger dig själslig ro! Vi har pratat med trädgårdsarkitekten Cecilia Tidstrand om hur du ska tänka och i vilken ände du ska börja.
– De flesta kunder som jag möter säger att ”den här trädgården är inte vi” och vill gärna skala av och förädla. Man kan själv sitta och rita för att få en överblick. Jag brukar alltid säga till mina kunder att börja fundera på två saker: drömmar och funktioner. Vad är det för typ av trädgård man vill ha och vilken känsla vill man ha. En trädgård ska vara en vacker och harmonisk plats där man ska må bra, säger Cecilia Tidstrand som driver form&flora Trädgårdsdesign i Viken utanför Helsingborg.
Trädgård med både raka och runda former och många olika sortera gröna blad. De gula blommorna lyser upp medan de ljust lila och blåa blommorna skapar en lugn och fin kontrast.
Alla har vi drömmar om hur vår perfekta trädgård ska se ut. Vissa drömmer om en romantisk trädgård. Andra vill ha en frodig köksträdgård. Oavsett hur drömmarna ser ut finns det också funktioner som behöver tas med i beräkningen. Ska det finnas yta för lek? Ska du kunna hänga tvätt? Hur ser gångarna ut och var ska du få plats med ett förråd? Helt enkelt, vad behöver du för att trädgården ska fungera rent praktiskt?
– När man till exempel har köpt ett hus med en uppväxt trädgård så brukar jag alltid råda mina kunder att bo in sig ett helt år och se vilka växter som finns samt känna in hur man ska använda trädgården. Var trivs vi och var trivs vi inte? Finns det outnyttjade ytor? Jag tycker att man ska sträva efter att skapa en struktur för trädgården som ska fungera året om. Då kan man välja växter som har prydnadsvärde och formspråk som håller hela året och inte bara under sommarens toppmånader. Jag tycker att en trädgård ska vara vacker även när den är avlövad. Det är faktiskt först på hösten och vintern som man ser om det finns en struktur i trädgården.
Efter att du funderat på drömmar och funktioner tycker Cecilia Tidstrand att du ska hitta platsens själ. Vad tomten har för förutsättningar; jordmån, klimat, omgivning och husets stil.
– Det är viktigt att fundera på vad som är unikt för just den här platsen. För att få en hållbar trädgård där växterna trivs måste man anpassa växtvalet efter förutsättningarna. Är det fuktigt och skuggigt ska man inte välja växter som gillar torrt och soligt. Det gäller att anpassa sina val efter jord, näring, vatten, vind, sol och skugga. Sen anpassar man stilen på trädgården efter huset. Det passar exempelvis inte med en gammaldags och romantisk trädgård till ett ultramodernt hus i funkisstil, förklarar Cecilia.
I nästa steg börjar du planera en struktur för trädgården. Då har du bestämt vilka funktioner och vilken stil du vill ha. Du har också tagit hänsyn till omgivningen och de förutsättningar som råder. I det här skedet väljer du inte enskilda växter utan ser på helheten. Trädgårdens golv, väggar och tak som Cecilia beskriver det.
– Häckar, plank – både i tomtgränser och inne i trädgården – samt buskar och träd är det man brukar kalla för väggar och tak. Golv kan vara hårdgjorda ytor, till exempel gångar, sittplatser samt ytor för planteringar.
När du har bestämt dig för trädgårdens funktioner och struktur och vet vilka förutsättningar trädgården erbjuder så är det dags att bestämma dig för vilka växter du vill ha.
– Det är viktigt med rätt växt på rätt plats utifrån tomtens förutsättningar. Vi brukar säga att man ska gruppera och repetera. Låt de växtsorter du väljer få återkomma på olika platser i trädgården. Det ger en röd tråd i trädgården och blir vackert och harmoniskt.
En trädgård med rum och struktur är väldigt vacker också på vintern.
När det kommer till växter har Cecilia stort fokus på former och kontraster.
– Jag brukar inte prata så mycket om färger utan mer vilka former och kontraster man ska ha. Att man kan blanda högt och lågt, runt, fjädrigt och avlångt, hårt och mjukt. På så sätt framhäver växterna varandra. För mig är bladverken viktigare än blommorna eftersom de syns i trädgården, i många fall, året om. Genom att arbeta med vackra, gröna bladverk får man en formstark och harmonisk trädgård.
Färgerna är så mycket upp till varje enskild person och vilken effekt man vill ha. En del vill ha en lugn och rofylld känsla och väljer en färgskala med blått, lila och rosa. Andra väljer blommor i rött, gult och orange som ger ett mer kraftfullt och livligt intryck. Här kan man också jobba med harmoni genom att välja färger som ligger nära varandra i färgcirkeln eller med ännu mer kontrast genom att välja färger som ligger mitt emot varandra på färgcirkeln.
Tänk höjdskillnader, kontraster och olika former när du väljer blommor till din trädgård. Låt gärna också valda växter komma igen på flera olika ställen i trädgården. Blåa och lila toner ger en rofylld känsla. Foto: Kristina Niesel, Nelson Garden.
Ett annat bra tips från Cecilia är att välja sorter som blommar när du är på platsen. Vet du med dig att du är borta på semester hela juli så ska du inte välja sorter som blommar i juli hemma i trädgården. Planerar du en trädgård för sommarstugan vill du istället att blomningen ska vara som vackrast under tiden du är där. Det finns även växter med lång blomningstid, exempelvis vissa nävor som kan blomma från juni och en bra bit in på hösten. Ett annat lite mer personligt tips handlar om hållbarhet och hur du kan göra världen en tjänst.
– I mitt företag har jag varit ute en del och pratat kring hållbarhet i trädgården. Ett exempel är att locka pollinerare till trädgården. Jag tycker att det är jätteviktigt. Bina är utrotningshotade vilket innebär att den biologiska mångfalden är hotad. Försvinner pollinerarna så kollapsar hela ekosystemet. Jag brukar ge förslag på växter som bin och andra pollinerare tycker om; som lavendel, salvia, syrenbuddleja (fjärilsbuske), rudbeckia (solhatt), kantnepeta eller stenkyndel – det finns hur många som helst. Många örtkryddor är också väldigt populära.