De första hjärtbladen är förvillande lika hos de flesta växter. För den nya odlaren är det särskilt svårt att se skillnad på egna sådder och det som har tagit plats på egen hand. Här får du några knep för att hålla ogräset i schack!
Plötsligt händer det. Små gröna skott tittar fram i din ena pallkrage. Glädjen är stor när det villigt växer vidare. Nog är det grönt alltid! Plötsligt, en dag, inser du att det omöjligt kan vara spenaten som har tagit över. Din pallkrage har invaderats av någonting helt annat än just dina utvalda grönsaker.
När du sår dina frön i små krukor inomhus brukar det sälla vara några problem att känna igen vad som är vad, så länge du markerar dem tydligt. Foto: Annika Christensen
I den andra pallkragen satte du ut halvvuxna grönkålsplantor redan i april. I jorden runt om dyker det till och från upp små, skira blad. Du är snabb och plockar bort dem. Mitt i ditt ogräsrensande kommer du på att du i samma veva som utplanteringen också kastade ut ett gäng ringblomsfrön.
Nej, det är inte alltid lätt att hålla koll på vilka växter du vill ha i din odling och vilka du helst vill rensa bort. I synnerhet för dig som är ny kan det vara svårt att skilja dina egna frösådder från ogräs. Särskilt när de är små.
Beroende på vilken jord du använder så är en nyanlagd pallkrageodling relativt fri från ogräs. Sår du i raka rader med tydliga etiketter blir det ännu enklare att se vad du har sått. Foto: Lovisa Back
Om du sår dina fröer i såjord inomhus är sannolikheten mycket liten att det är någonting annat än just dina fröer som gror i krukan. När du väl planterar ut dina plantor har de blivit tillräckligt stora för att du ska kunna se skillnad på dessa och eventuellt ogräs i trädgården.
Det är inte enbart för utseendets skull som det kan vara praktiskt att så i räta rader. Genom att så fröerna i en rak rad kommer du sannolikt att kunna urskilja just denna rad när fröerna börjar gro. Då kan du dels anta att sådant som kryper upp mellan raderna inte är din egen sådd. Du kan också anta att småplantor i raden som skiljer sig nämnvärd från de övriga, är ok att rensa bort.
En odling på friland, där det redan växer en hel del, brukar kräva lite mer ogräsrensning i början. Ju fler sorter du odlar, desto fler växter lär du dig känna igen. Foto: Lovisa Back
Eftersom det är lättast att få bukt med ogräset om du är snabb med att plocka småplantorna tidigt på säsongen, är det bra att lära sig hur de ser ut som små. Oftast känner vi igen maskrosor, kirskål och svinmålla när de har blivit lite större, men det är alltid lättare att få bort ogräset redan innan de har vuxit sig stora och brett ut sig. Övning ger färdighet och ju mer du vistas i dina odlingar desto bättre lär du känna dem och det som växer i dem.
Vad är egentligen ett ogräs? En del av våra mest älskade trädgårdsväxter sprider sig villigt över hela trädgården. Många av våra vilda vänner är dessutom minst lika vackra (och goda) som de vi planterar själva. Foto: Lovisa Back