Du agerar som:

Odla timjan

23 mars 2022

Odla timjan

Timjan är ett måste i örtagården! En vacker kryddväxt som fungerar att odla vare sig du bor i lägenhet eller hus, odlar ute eller inne. En krydda som tål torka och vars blommor älskas av trädgårdens alla bin, humlor och fjärilar. 

Timjan är en krydda som är enkel att odla, den kräver inte så mycket och tål torka. Det går inte bara att odla timjan i trädgårdslandet eller pallkragen utan även i kruka, vilket gör det till en perfekt krydda för balkongodlingen. Det finns olika sorters timjan bland annat backtimjan som är en bra marktäckare, och kryddtimjan och apelsintimjan som har en frisk citrussmak. De blommar i olika färger och älskas av trädgårdens alla pollinerande vänner. 

Nelson_Garden_How To Grow and care for thyme_Image2.jpg

Föröka eller så från frö?

Om du har timjan som du vill föröka så går det bra att dela dina plantor eller ta sticklingar. Vill du ta sticklingar är den bästa tiden för det under sensommaren. Klipp av en kvist och ta bort de nedersta bladen och plantera i en kruka med sandblandad jord. 

Om du vill så timjan från frö kan du med fördel börja förodla den redan i mars–april för att sedan plantera ut eller direktså den från mitten av april och framåt. 

Perfekt som marktäckare

Timjan fungerar även att ha i trädgården som marktäckare. Eftersom den är väl anpassad för torka så passar den bra i stenpartier så som stenmurar eller mellan plattor. Om den tillåts kommer den med tiden att bilda underbara kryddoftande mattor som tåls att gå på. 

 

Nelson_Garden_How To Grow and care for thyme_Image1.jpg

Odla timjan i kruka

Den fungerar även utmärkt att odla i kruka, både inomhus och utomhus. Dess enda krav är sol och att krukan är väldränerad då den har rötter som är känsliga för mycket väta. 

Torka timjan

En del kryddor tappar smaken när de torkas medan andra bibehåller smaken bättre vid torkning. Timjan är en sådan krydda som är väldigt tacksam att torka. Skörda gärna på förmiddag och låt kvistarna torka på en dagstidning eller liknande. Du kan även binda små buketter av kvistarna och hänga upp och ner för att torka. På så sätt har du egenodlade kryddorna året om! 

Under vintern

En regnig vinter kan vara förödande för timjanplantor så skydda dem genom att lägga över lite grangris eller annat täckmaterial. Om rötterna står under vatten kan de drabbas av rotröta och om du odlar den i kruka så ställ den på en plats där den skyddas mot fukt. Ta inte bort granriset för snabbt på våren då kan solens starka strålar skada din planta. 

Visste du detta om timjan?

  • Timjansläktet (Thymus) innehåller cirka 350 arter. 
  • Både bladen och blommorna är ätliga. 
  • Timjan är en perenn dvs. fleråring om den får rätt förutsättningar.
  • Placeras gärna i solen, då timjan är en sann soldyrkare!