Du agerar som:

Odla tagetes

14 februari 2022

Det är svårt att tänka sig en mer lättodlad sommarblomma än tagetes. Den blommar villigt nästan oberoende av var den står. Som vackrast blir den dock om den får stå i ett soligt läge och växa i väldränerad jord.

Tagetes är en tacksam och lättodlad växt. Under en kall och regnig sommar kan det vara just tagetes som håller ställning bland blommorna i rabatten. Denna ettåriga sommarblomma trivs dock bra även i riktigt soliga lägen. Tagetes trivs i välgödslad och väldränerad jord men är ganska anspråkslös. Du behöver sällan fjäska för din tagetes utan den blommar villigt hela sommaren.

Nelson_Garden_How_to_grow_marigold_from_seeds_image_5.jpg
’Taishan Orange’ är en robust tagetes som är fin att kombinera med gräs och högväxande liljeväxter. Foto: Annika Christensen

Varför odla tagetes

En del odlarvänner väljer att odla tagetes för att mota bort ohyra. Det finns nämligen studier som pekar på att tagetes håller undan nematoder (jordbundna parasiter) ur jorden. Huruvida du kommer att märka av denna effekt i din egen odling är oklart. Att samplantera olika sorter är däremot nästan alltid bra för din jord och det som växer i den – inte minst för att kunna erbjuda trädgårdens nyttodjur ett brett smörgåsbord.

Nelson_Garden_How_to_grow_marigold_from_seeds_image_2.jpg
Blommorna från tagetes ’Strawberry Blonde’ är vackra och går att äta. Torka bladen och använd som dekoration i maten. Foto: Annika Christensen

Så gör du

Fröer från tagetes gror lätt och kan sås utomhus när jorden har värmts upp, vilket brukar vara kring mitten av maj i Mellansverige. För tidigare blomning är det dock bra att förså inomhus i början av april. Då kan du kan du få njuta av blomningen från mitten av juni tills frosten kommer.

Tagetesfröer är likt andra sommarblommor små (om än långa) och det räcker att så dem ytligt i såjord. Ett tunt lager jord på ungefär en halv centimeter brukar vara lagom att täcka dem med. Du kan också strö fröerna över jorden och täcka sådden med t.ex. vermiculite. Så ganska glest, någon centimeter mellan varje frö. Vattna och se till att jorden är fuktig innan du sår. Håll även jorden fuktig både innan och efter det att fröerna har grott. Du kan räkna med att fröerna gror inom en eller ett par veckor.

När tagetesplantorna börjar få det lite trångt är det dags att plantera om dem i lite större krukor. Har du sått i små odlingsbrätten brukar det vara när varje planta är omkring 5–10 cm. Använd plant- eller blomjord i de nya, lite större, krukorna.

När risken för frost är över kan du plantera ut din tagetes i kruka eller rabatt. Tidpunkten kan variera beroende på var du vill dina plantor. I en kruka på altanen brukar det vara varmare och mindre blåsigt jämfört med ute på friland.

Nelson_Garden_How_to_grow_marigold_from_seeds_image_1.jpg’Alumia Vanilla Cream’ är fin i rabatt. Plocka bort vissna blommor så kommer ännu fler! Foto: Anna Lindeqvist

Nypa bort knoppar och vissna blommor

Du kan nypa bort de första knopparna för att få en buskigare planta. Då blir det fler grenar som din planta kan blomma på. Tagetes blommar dessutom hela sommaren, så var inte rädd för att nyp bort vissna blommor allt eftersom. Då kan den lägga all energi på de nyare blommorna.

Nelson_Garden_How_to_grow_marigold_from_seeds_image_4.jpg
Tagetes går bra att odla i såväl kruka som pallkrage. I en kruka är det dessutom lättare att hålla blommorna från sniglar. På bild sorten ’Strawberry Blonde’. Foto: Annika Christensen

Älskad av sniglar

Många odlarvänner vittnar om tagetes som en snigelmagnet. Den som har problem med mördarsniglar kan alltså använda tagetes som lockbete för att hålla undan sniglarna från andra plantor. Tyvärr är det en nackdel för den som vill odla tagetes för att få njuta av de vackra blommorna!