Du agerar som:

Odla spenat

28 mars 2022

Spenaten är en mångsidig grönsak som är lätt att tycka om. Det är också en grönsak vars skörd du kan räkna hem många gånger om – tänk bara på vad en påse babyspenat kostar i grönsaksdisken!

Spenat är en av de mest användbara bladgrönsakerna. Den kan användas både färsk och tillagad, dessutom kan den frysas. Spenat kan odlas på flera olika sätt beroende på växtplats och säsong.

När ska jag så?

Bäst är att så tidigt på våren eller i augusti. Spenat växer bättre då dagarna är lite kortare och vädret svalare. När nätterna är ljusa och dagarna varma börjar den lätt att blomma och då blir det färre blad. Eftersom spenat växer relativt snabbt och är köldtålig brukar du hinna med att skörda både en och flera gånger ändå. Spenat går även att så på frusen jord under vintern för en tidig start när det väl blir varmt.

Hur sår jag?

Så spenatfrö i rader eller strössla ut fröerna tätt och täck med ett tunt lager jord. Du kan så den direkt i trädgårdslandet eller i små tråg för att plantera ut. Det går också utmärkt att odla spenat i kruka.

Nelson_Garden_Growing_spinach_from_seed_Picture_3.jpg

Kan jag övervintra spenat?

Vill du kunna skörda spenat under vintern är det viktigt att den har hunnit växa upp innan det blir så pass mörkt och kallt att den saktar in tillväxttempot för att nästan stanna helt. Täck gärna med en fiberduk eller ett lock för att skydda mot väder, vind och sträng kyla. Låter du spenatplantorna stå kvar över vintern kan de ge en tidig vårskörd.

Kan jag odla spenat inomhus?

Spenat går att odla inomhus men eftersom den trivs bäst i lite svalare temperaturer växer den sällan lika bra som utomhus. Prova gärna, men kika även på andra sorters blad som är särskilt lämpliga för inomhusodling.

Vilken jord passar bäst?

Precis som många andra grönsaker växer spenaten bäst i näringsrik jord som håller sig lagom fuktig. Spenat är inte så kräsen, men vill du ha en riktigt stor skörd behöver du se till att den får gott om vatten och näring.

Vilken näring ska jag ge?

Störst och mest spenat får du om du ger kontinuerligt med näring. Lite och ofta är devisen som kan användas oavsett om du använder nässelvatten eller lakvatten från bokashikompost. Använder du en köpt näring, följ alltid doseringsanvisningen på förpackningen.

Vad är det för skillnad på babyspenat och spenat?

Spenat går att skörda bara några veckor efter sådden – det är denna skörd som saluförs som babyblad. Om du låter spenaten växa sig större blir den lite grövre i bladen och dessa passar bättre att förvälla eller steka innan du äter dem.

Nelson_Garden_Growing_spinach_from_seed_Picture_1.jpg

Vad är nyzeeländsk spenat?

Nyzeeländsk spenat har inte mycket att göra med ”vanlig” spenat förutom att det också är en grön bladgrönsak med en nötaktig smak. Den nyzeländska spenaten går inte i blom och brukar ge större skörd, men tål å andra sidan inte kyla lika bra.

Vilken sort ska jag välja?

Skillnaden mellan de olika spenatsorterna är marginell, men givetvis kan du hitta en favoritsort sett till växtsätt och smak.

Vill du ha ekologiskt odlat frö är sorten ’Vroeg Reuzenblad’ ett bra val, den växer snabbt och ger stora blad. Även sorten ’Butterflay’ är ekologiskt odlad och finns i kollektionen Så året runt där varje fröpåse innehåller särskilt många fröer, vilket definitivt går åt där du odlar spenat!

Andra sorter är exempelvis ’Matador’, en klassiker med något buckliga och pilformade blad. Sorten ’Nores’ har medelstora kraftiga blad. Dessa sorter är likt ’Palco’ F1 väl lämpade att så i omgångar och ger skörd snabbt.