Du agerar som:
Reconnect to nature

Odla rosenskära

14 February 2022

Med skira blommor och ett dilliknande bladverket är rosenskäran betydligt tuffare än den ger sken av. Ett måste hos den som drömmer om ändlöst med egenodlade snittblommor i sommar!

Att följa rosenskäran från frö till en gigantisk planta full med blommor i vita, rosa eller gula nyanser är smått ofattbar. Även de lite lägre sorterna bjuder på stor växtkraft i form av ett ihärdigt blommande – inte konstigt att den är omtyckt av bin och fjärilar.

När ska jag så?

Rosenskära går att direktså på friland när jorden har värmts upp – i maj på de flesta platser. Om du har möjlighet är det en god idé att förså rosenskära inomhus och plantera ut den så fort risken för frost är över. På så vis kan den hinna blomma redan i maj. Även om du skulle råka så lite sent har du stor chans till blomning. Rosenskäran blommar nämligen ända tills frosten kommer.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_1.jpgOm du försår rosenskära i ett pluggbrätte kan du enkelt planet ut plantorna när risken för frost är över. Foto: Lovisa Back

Hur sår jag?

Fröerna behöver bara täckas med ett tunt lager jord på max någon centimeter. Om du väljer att förså passar det utmärkt att så fröerna i någon form av pluggbrätte. På så vis har du fina pluggplantor att plantera ut när risken för frost är över! Låt gärna sådden stå varmt, en värmematta eller ovanför ett element, så gror fröerna snabbare. Ställ plantorna svalare när de grott.

Vilken jord passar bäst?

Rosenskära trivs i mullrik, det vill säga jord som är rik på växtdelar och annat organiskt material, sandblandad jord utan alltför mycket näring. 

Vilket läge passar bäst?

Rosenskära passar att odla både på friland och i större krukor. Höjden kan variera från 30 cm till 150 cm, läs på fröpåsen så du vet vilken sort du väljer. Rosenskäran trivs bra i soliga lägen.

Varför blommar den inte?

Rosenskära hör till en av de blommor som kan få för mycket näring – åtminstone om du vill att den ska blomma. För mycket näring gör att plantan producerar massor av blad och inte bryr sig om att bilda blommor.

Rosenskära är dessutom en kortdagsblommande växt. I juni, när det är som ljusast, blir det aldrig tillräckligt mörkt under tillräckligt lång tid. Blomningen kommer igång först när nätterna blir längre. Om du får igång odlingen tidigt kommer den att blomma hela sommaren, men som mest och vackrast mot slutet av sommaren. Hur känslig rosenskäran är för ljuset kan variera mellan sorter.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_4.jpgVid för mycket näring riskerar du att få en sämre blomning. Rosenskäran blommar som bäst i en något magrare jord. Foto: Lovisa Back

Hur länge blommar det?

Plocka bort vissna blommor och var frikostig med rosenskära i buketter – ju mer du plockar, desto mer blommar det! Rosenskäran är inte särskilt köldkänslig och blommar till, och klarar sig ibland genom, första frosten.

Vilken näring ska jag ge?

Rosenskäran behöver inte särskilt mycket näring, men se till att jorden är grundgödslad och ge den lite extra näring då och då under sommaren. Kväverik näring gynnar bladtillväxten på plantorna. 

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_2.jpg
Slösa med buketter! Rosenskäran är en underbar snittblomma som blommar mer och bättre ju mer du plockar. Foto: Lovisa Back

Ska den toppas?

Du behöver inte toppa, det vill säga klippa av toppen på plantan, för att få en fin och tät planta. Men det skadar inte heller plantan utan kan göra att den förgrenar sig mer.

Kan den övervintra?

Rosenskäran är en ettårig växt men det händer att den självså sig om du låter blommorna sitta var och bilda frö.

Tips på olika sorters rosenskära

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_3.jpg’Double Click’, ’Gazebo Red’, ’Candy Stripe’ och ’Daydream’. Foto: Lovisa Back

’Double Click’ har enfärgade, rufsiga blommor i olika nyanser av rosa eller vitt. Plantan blir riktigt hög – upp till 120 cm.

’Gazebo Red’ är en lägre variant av rosenskära och blommar med ceriserosa-röda blommor.

’Daydream’ har vita blommor med rosa inslag vid kronbladens fäste. Plantan blir vanligtvis 100-120 cm hög.

’Candy Stripe’ har vita blommor med ceriserosa kanter som kan fylla en större eller mindre del av kronbladet. Plantan blir omkring 75 cm hög.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_7.jpg
’Xanthos’ har små, ljusgula blommor. Foto: Lovisa Back

’Xanthos’ hör till minstingen, både avseende blomman och höjden då den bara blir omkring en halvmeter hög.

Nelson_Garden_How_to_grow_cosmos_image_6.jpg

’Vega Mixture’ och ’Early Summer’ består båda av stora blommor i en blandning av vit och rosa nyanser. Medan ’Vega Mixture’ blir 30-50 cm hög, blir ’Early Summer’ omkring en meter.