Du agerar som:

Vermiculite eller perlite?

12 januari 2022

Både vermiculite och perlite är ljusa, gryniga korn som knappt väger någonting alls. Även om de påminner om varandra så har de lite olika egenskaper. När ska du använda dem och hur? Vi hjälper dig!

Ofta står de bredvid varandra, de där påsarna som butiken säljer som jordförbättring eller tillbehör till försådden. Trots att de liknar varandra till utseendet och till viss del har liknande egenskaper, så fyller de olika funktioner i din odling. Väljer du rätt material till rätt sak så är sannolikheten större att du får önskat resultat.

Vad är det för någonting?

Både vermiculite och perlite är mineraliska, vilket innebär att de till skillnad från organiska material inte bryts ner av mikroorganismer i jorden. Båda materialen är dessutom naturligt sterila och för därmed inte med sig sjukdomar eller skadedjur till din odling.

Vad är vermiculite?

Vermiculite är lerskiffer som hettats upp för att få en struktur som både absorberar och avger fukt. Kornen är mjuka och ’svampiga’ och har en lite brunaktig färg.

Vad är perlite?

Perlite är ett vulkaniskt material som efter kraftig upphettning blivit vitt och poröst, nästan som söndersmulad frigolit. Kornen är alldeles vita.

Nelson_Garden_Vermiculite_or_perlite_Image_1.jpeg

Vermiculite passar utmärkt till dina sådder av pyttesmå, ljusgroende blomfröer.

Vilken funktion har vermiculite och perlite?

Båda materialen håller kvar vatten i jorden. Vermiculite absorberar vatten som en svamp medan perlite lagrar vatten i sin porösa struktur.

Vermiculite suger upp vatten lätt och håller fukten längre än perlite och passar bra vid frösådder. Materialet kan blandas i jorden för att göra den mer fuktighetsbevarande. Du kan också lägga ett lager över jordytan för att bevara jordens fuktighet bättre och förhindra mossa.

När du sår ljusgroende frön kan du fylla planteringskrukan med jord, så fröerna och täcka med vermiculite. Då får fröerna ljus men torkar inte ut lika fort.

Perlite har neutralt pH-värde och gör jorden luftigare än vermiculite, vilket är särskilt bra när du ska plantera om dina småplantor men kan även blandas i såjorden. En luftig jord ger växternas rötter mer syre och bidrar till att fröer gror snabbare och att unga plantor rotar sig bättre.

Blanda ner lite perlite i blomjorden om du har känsliga krukväxter, då mår de ännu bättre.

Nelson_Garden_Vermiculite_or_perlite_Image_2.jpeg

Perlite hjälper till att hålla jorden kring dina plantors rötter luftig utan att torka ut.

Hur ska jag då använda dem?

Välj vermiculite vid frösådd och för plantor som behöver en fuktighetshållade jord.

Välj perlite vid omskolning eller för dina plantor som behöver en lucker och väldränerad jord.

Du kan använda dem tillsammans för att förbättra jordens struktur och egenskaper. Blanda två delar jord med en del perlite och en del vermiculite.