Tulpanerna kommer ursprungligen från Mellanösterns bergområde och det finns förteckningar som visar att trädgårdstulpaner odlades där redan på 1000-talet. Till Europa kom de först på 1500-talet, och då liksom nu är Holland det land som vi mest förknippar med tulpanodlingar.
Dessa praktfulla lökväxter blev enormt populära och på 1630-talet inträffade i Holland det man kallar Tulpanmanin, vilket anses vara världens första spekulationsbubbla. Efterfrågan på de polkagrisrandiga tulpanerna som var mest populära då, växte med sådan fart att priserna på en lök efter kort tid kom att motsvara dåtidens värde av ett hus.
Men som alla bubblor sprack den plötsligt, och tack vare det har nu tulpanerna en fantastisk spridning och finns tillgängliga i tusentals sorter och färgkombinationer. Exakt när tulpanen kom till Sverige är ovisst, men den första dokumenterade tulpanodlingen fanns i Olof Rudbecks botaniska trädgård i Uppsala 1685.
Tulpanen ingår i släktet liljeväxter och är en lökväxt som planteras under hösten för att blomma under påföljande vår och försommar. Idag finns det mer än 6000 sorter som delas in i olika grupper, så som enkel- eller dubbelblommande, liljeblommiga, triumphtulpaner, fransade, papegojtulpaner m.fl. Under 1800-talet introducerades gruppen Darwinhybrider, från vilken flera av dagens populära sorter härstammar. Sorten Apeldoorn kom på 1950-talet och är mycket populär än idag.
Tulpanlökar kan planteras från september fram till tjälen kommer. Plantera helst tidigt på hösten då lökarna är i bästa skick och får gott om tid att rota sig innan vintern kommer. Men vänta till sommarvärmen avtagit, för om jorden vid plantering fortfarande är för varm kan det störa vilan som löken befinner sig i. Resultatet blir då att löken vaknar och kommer upp redan på hösten och sedan fryser bort. Om du inte ska plantera direkt är det bra att öppna lökpåsen för att minimera risken för fukt och mögel i förpackningen, och förvara dem på en mörk och sval plats. Sent planterade lökar kommer upp lite senare på våren.
Lökarna ska planteras i väldränerad jord, då de ruttnar om de står i ständig fukt. Använd gärna lökjord eller sandig jord blandad med benmjöl, som ger lökarna de bästa förutsättningarna att klara vinterkylan och gör dem mindre känsliga för svampangrepp. Vill du ge tulpanlökarna en extra näringskick ska du gödsla med lite blodmjöl på våren innan blomningen börjar. Det ökar även chanserna att tulpanerna bildar sidolökar och därmed förökar sig. Tulpaner som blir höga och resliga bör inte planteras där det är kraftigt vindfång. På utsatta platser väljer man med fördel en lägre tulpan.
Lökarna bör planteras med den spetsiga änden uppåt, men de kommer att växa och blomma även om man råkar plantera dem upp och ner, dock lite senare. Fleråriga tulpaner planteras gärna intill sent vaknande perenner som kommer att dölja tulpanens vissnande blast på försommaren. Alternativt planterar man i en lökkorg och kan flytta de vissnande tulpanerna till en undanskymd del av trädgården.
Gör en grop i jorden och plantera löken på ett djup av 2-3 gånger lökens höjd. Sätt lökarna i grupper om 5-10 stycken för att skapa färgklickar i trädgården och få en fylligare rabatt. Man kan förlänga fägringen i tulpanrabatten genom att plantera lökarna på olika djup och vidare vända vissa lökgrupper upp och ner, eftersom de då tar olika lång tid på sig att komma upp. Vattna i samband med planteringen för att stimulera rotbildningen. Skulle våren vara torr kan du även behöva vattna då. Under hösten kan du använda höstlöven på marken för att täcka din plantering och ge extra skydd. På vintern lägger sig snön som ett skyddande täcke.
Om du inte har plats i rabatterna, eller kanske behöver ha uppsikt över de glupska rådjuren kan du pröva att plantera tulpanerna i en låda eller kruka med sandig jord. Denna ställs ut under hösten för att ge lökarna den kyla de behöver. När vintern sedan kommer ställs de frostfritt och skyddat från möss. Till våren ställs krukan ut i växthus eller uterum för att börja blomma. Vattna tulpanerna när det ser ut att börja torka på jordytan. Är det mycket mörkt, kan du ha extraljus för att tulpanerna inte ska bli bleka och färglösa.
Det finns tulpansorter som återkommer år efter år, men de flesta sorter kommer bara att står praktfullt i din rabatt våren efter att de planterats. Kommer de åter nästa säsong är det för att gynnsamma förhållanden låtit dem bilda blombara sidolökar. Många av de moderna tulpanerna har inte tillräckligt med energi kvar efter blomning för att klara av att bilda sidolökar. Det kan vara svårt att veta vilka sorter som klarar att föröka sig, men ett säkert kort för flera års blomning är Apeldoorn.
Om sorten inte förväntas återkomma kan du ta upp löken från paradrabatten och plantera nya lökar igen på hösten. Liksom för all odling är det klokt att låta en viss jordplätt vila emellanåt och då istället plantera tulpaner på nya spännande platser i trädgården. De gamla lökarna kan du gräva ner på en mindre synlig plats och nästa vår får du kanske några blommor, visserligen med ojämn storlek och höjd, men de kan kanske användas som snittblommor. Ska lökarna stå kvar kan man samla ihop och vika den vissnande blasten med ett gummiband, så att den inte står och spretar i rabatterna.
TEXT: Marie Onäng