Du agerar som:

Odla din egen tvättsvamp med luffagurka

08 mars 2024

En person bakom en burk med hemlagad sockerpeeling, blommor och en luffa.

Upptäck hur du kan odla naturliga svampar som du kan använda i badrummet eller i hushållet.

Känner du till svampgurka, som även kallas luffasvamp från det latinska namnet Luffa aegyptiaca? Det är en fascinerande växt som inte enbart tillför en exotisk känsla till ett varmt hörn i din trädgård eller ditt växthus, utan även ger unika och naturliga svampar som du kan använda i badrummet eller i hushållet.

Vad är en luffasvamp?

Luffasvampens namn kommer från arabiskan och betyder badsvamp. Det är en kraftfull klätterväxt som tillhör pumpafamiljen. Den producerar långa, gröna frukter som liknar gurkor, men när de är mogna och torkade förvandlas de till fiberrika svampar som är fantastiska att använda som ersättning för disktrasor och disksvampar i köket eller som badrumssvampar i badrummet.

Så här odlar du svampgurka

För att odla din egen svampgurka eller luffasvamp börjar du med att så fröna i näringsrik såjord tidigt på våren. De gror fint på en ljus plats vid cirka 22–25 °C. Använd bambuetiketter för att enkelt identifiera de växter du förgror.

Svampgurkan trivs som bäst i en solig och varm miljö. Utomhus i trädgården ska du därför välja en så ljus plats som möjligt, gärna mot en ljummen mur i söderläge. I växthuset gäller samma sak, så se till att du hittar den soligaste och varmaste platsen därinne.

Observera att svampgurka aldrig får torka ut. Den trivs bara i fuktig och ljummen jord.

En person skördar en luffagurka från ett litet växthus.

Skörd av luffagurka

Den perfekta tidpunkten att skörda luffagurka för användning som svamp är när frukterna är fullvuxna och deras skal torkat in och börjat bli brunaktigt. Detta sker vanligtvis i slutet av sommaren eller tidigt på hösten. Vid denna tidpunkt är den inre fiberstrukturen tillräckligt mogen för att förvandlas till svamp. Men det kräver att den har odlats på en varm och solig plats.

Skala gurkan. Det du nu har framför dig är en omgång filtrerade växtfibrer. Dessa ska tvättas och masseras under rinnande vatten och kommer då att skumma upp. Pressa samtidigt ut ”köttet” och fröna tills du bara har fibrerna kvar.

Torkning av svampgurka

När du har skördat dina svamp- eller luffagurkor är det dags att torka dem. Ta bort skal och frön från frukterna och lägg det fiberrika innehållet på en torr, luftig plats. Beroende på väder och luftfuktighet kan det ta flera veckor att torka svamparna. Först när svampen är helt torr är den redo att användas.

En luffa hänger från en ranka i ett växthus.

Kan man äta svampgurka?

Luffa- eller svampgurka är mest känd för sina svampliknande egenskaper, men de unga frukterna är faktiskt ätbara och kan användas på samma sätt som squash eller zucchini. De måste skördas medan de fortfarande är unga och mjuka, innan de utvecklar sin svampliknande konsistens och för övrigt blir bittra.

Att odla din egen svampgurka är inte bara spännande, utan också ett fantastiskt sätt att tillföra hållbarhet till ditt hem. De naturliga svamparna är miljövänliga och kan användas i många olika sammanhang, vilket gör dem till ett perfekt projekt för den miljömedvetna trädgårdsägaren.

leafs_double_new.svgOdla din egen tvättsvamp

Svampgurkan, även kallad luffasvamp, är en spännande slingerväxt med ett fiberliknande innanmäte. Efter skörd torkas och urkärnas frukterna, vilka sedan kan användas som tvättsvampar. Under våren förodlas svampgurkan inomhus, gärna under växtbelysning. Plantera ut i växthus när temperaturen tillåter. Nattemperaturen bör då ligga över 5°C. Under hela sommaren kan du fortsätta att förodla plantor för att få fräscha plantor till växthuset när de första vissnat ner.