Du agerar som:

Odla squash – Konsten att lyckas med zucchini

20 april 2022

Squash, zucchini, courgette, minipumpa. Kärt barn har många namn!
Squash är en av de enklaste grönsakerna i trädgårdslandet. Eller grönsak förresten, det är faktiskt egentligen ört, och squashen är örtens frukt. Squash är fantastisk att odla eftersom den växer så det knakar och ger stora skördar.

En mångsidig växt

Squash kan odlas överallt, i en 10 liters kruka på en varm balkong eller terass, i pallkrage, på friland, i växthus, eller till och med direkt i komposthögen. Det viktigaste är att platsen har många soltimmar per dag och att det finns utrymme. Sommarsquash skördas och äts på sommaren, när frukten är ungefär 15cm lång. Ju mer man skördar, ju fler frukter bildar plantan. Vintersquash (eller pumpa som den även kallas) har lite fastare kött och skördas under sensommar eller tidig höst. Då hinner den bilda ett tjockare skal som tål lagring. Vintersquash kan förvaras i vanlig rumstemperatur i flera månader. Man kan även äta squashens blommor.

Om man inte hinner äta upp all sommarsquash går det bra att frysa in. Skär den i skivor eller bitar, koka i en minut, låt sedan svalna och frys sedan in. Bra att ha till vinterns mustiga grytor!

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_4.jpg

Att odla squash

Eftersom gurkväxter är känsliga för frost och dessutom växer snabbt, behöver man ha lite is i magen och vänta till början av maj innan man sår sin squash. Plantuppdragningen tar mellan 2-4 veckor och det är lagom att plantera ut dem i juni när det är garanterat frostfritt ute. Hitta favoritsorten i vårt frösortiment. Prova till exempel våra klättrande sorter ´Black Forest´ eller ´Ola Escaladora´, som är enkla att skörda ifrån då frukterna kommer högre upp på plantan.

Tre systrar

En bra odlingsmetod för små ytor kallas för ”Tre systrar”. Det går ut på att odla majs, squash och bönor tillsammans i en liten grupp. Majsen blir hög, så att bönorna kan klättra på den. Bönorna fixerar kväve i jorden, och ger squashen mycket näring. Squashen täcker jorden och förhindrar ogräs från att få fäste. Det är dessutom bra för insektslivet i sin trädgård att odla olika grödor tillsammans. Lämpliga sorter att välja för Tre systrar-metoden är majssorterna ´Sweet Nugget´ eller ´Golden Bantam´, squashen ´Emperol´eller ´Black Beauty´, samt bönorna ´Blue Lake´, ´Carminat´, eller ´Neckargold´. Se vårt frösortiment för fler sorter.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_1.jpg

Förså squash inomhus

  1. Fyll såkrukor med jord, vanlig planteringsjord går bra. Vattna lätt, och plantera sedan ett frö per kruka, 2 cm djupt.
  2. Täck krukorna med ett transparent lock med lufthål och ställ på en varm plats, gärna på en värmematta, så behåller jorden fukt och fröerna gror snabbare.
  3. När fröerna har grott, ställ dem lite svalare men fortfarande ljust. Välj ditt ljusaste fönster eller använd växtbelysning.
  4. Så snart plantan visar sina första karaktärsblad (efter de första två små hjärtbladen) är det dags att plantera om i större krukor, så kallad omskolning, i mer näringsrik jord. Håll plantan i bladen och var rädd om de känsliga rötterna. Plantera på samma djup i nya krukan som i gamla för att undvika rothalsröta.
  5. Efter 2–4 veckor är plantorna redo att avhärdas (läs mer om avhärdning nedan) och planteras ut i varm och näringsrik jord.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_3.jpg

Avhärdning

Det är viktigt att avhärda plantorna innan de planteras ut. Det betyder att under en vecka eller två,  vänja plantorna vid utomhusmiljön. Ställ ut plantorna varje dag på en skuggig skyddad plats, gärna under fiberduk. Börja med några timmar, för att sedan öka tiden. Vänj dem även långsamt vid solljus för att undvika brännskador på bladen.  När plantorna står på sin slutgiltiga växtplats, skydda dem med fiberduk tills de börjar få blommor.

Så squash utomhus

I södra Sverige kan man så squash på friland när jorden är minst 15 grader varm. Använd en jordtermometer! Lägg fiberduk som skydd över frösådden, squash är en riktig värmeälskare, och kommer inte att gro ifall det är för kallt.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_5.jpg

Växtplats och skötsel

Då squash är en soldyrkare, välj en plats med mycket sol. Jorden skall vara mullrik och gärna innehålla kompostjord för att hålla fukten. Gödsla ofta och mycket, antingen med ett balanserat gödsel som inte ligger för högt i kväve i förhållande till fosfor och kalium, eller med ett naturgödsel. Plantan behöver mycket energi för att orka växa snabbt och producera mängder av frukt. Vattna ofta, men undvik att få vatten på bladen. Ta bort döda växtdelar och även äldre blad som sitter nere vid marken för att hålla plantan luftig och göra plats för frukten. Täck gärna jordytan med halm eller liknande material så håller sig jorden sval och fuktig, och frukterna skyddas från smuts och skador.

Eftersom squash blir en stor planta behöver den ett plantavstånd på 100 centimeter.

Förökning

Squash kan förökas både med frö och sticklingar. Att ta fröer från egenodlad squash fungerar, men det kan bli oväntat resultat när man odlar fröet eftersom den gärna korspollinerar med andra gurkväxter. Man kan även ta sticklingar av sidoskott. Klipp av skottet och plantera i jord, har man tur bildas det nya rötter. Det behöver göras tidig på säsongen, om man tar sticklingen mitt i sommaren eller senare hinner plantan inte bilda frukt.

Vanliga frågor om squash:

Blommorna ramlar av och det blir ingen frukt:

- De första blommorna som bildas på squash är oftast hanblommor. Eftersom de inte producerar frukt ramlar de av när de har blommat över. När plantan är etablerad på sin växtplats och det blivit varmt och härligt i jorden kommer honblommorna. Man känner igen en honblomma på att hon har ett litet fruktembryo på blomstjälken, precis bakom blomman. Det är den som sedan växer till en squash.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_2.jpg

Det är vitt ”pulver” på bladen:

- Det vita pulvret är oftast mjöldagg, en svampsjukdom som drabbar plantor som inte har fått tillräckligt mycket vatten. Till skillnad mot andra svampsorter trivs mjöldagg när det är torrt och soligt. För att bekämpa mjöldagg, ta bort alla angripna blad, även de som ramlat av under plantan. Lägg dem ej i komposten, då de kan sprida smittan till andra växter. Förbättra med kompostjord, så att jorden håller vatten bättre. Gödsla sedan, och lägg ett lager halm eller annat täckmaterial på jordytan. Vattna squashplantorna regelbundet för att förebygga mjöldagg.

Nelson_Garden_How_to_grow_squash_image_6.jpg

Stjälken ser ut att ruttna nere vid jordytan:

- Plantan har förmodligen fått rothalsröta. Det är en svamp som gör att stjälken ruttnar och plantan dör. Squash är känslig mot rothalsröta, särskilt när plantorna är små. När man omskolar till en större kruka, se till att plantan hamnar på samma djup som tidigare, bygg gärna upp en liten kulle av jord så att vattnet inte ligger kvar. Vattna hellre nere på fatet (underbevattning) än uppe på jorden för att undvika för mycket fukt kring stjälken.

Täck jordytan med vermikulit vid omskolning för att undvika rothalsröta.

Lycka till med din squashodling!