Det som kallas sommarblommor är de sorter som i vårt klimat bara lever en säsong, likt ringblomma, rosenskära och vallmo. På en sommar gror de, växer upp, blommar, sätter frön och vissnar sedan bort helt när frosten kommer. Att fröså dem är enkelt och många kan sås direkt på växtplatsen.
Andra sorter drar man med fördel upp inomhus på våren, för att de ska hinna växa till sig och börja blomma tidigare än de annars gör i vårt svala klimat.
1. Så fröna
Lämplig tid för sådd varierar med var i landet man bor, men vid direktsådd ska jorden hunnit reda sig och börjat värmas upp. Andra sorter förodlas inomhus, med fördel i Pluggboxar (för små frö) eller Rootmaster (för stora frö) som ger plantorna djupa fina rotsystem. Att så i små krukor i minidrivhus eller direkt i torvbriketter är andra alternativ. Använd såjord, så fröerna och täck med ytterligare några millimeter jord. Ljusgroende fröer täcks däremot inte alls med jord – information finns på påsen. Avsluta med att spraya vatten över sådden och täck den med plast eller lock. Ställ i rumstemperatur och håll jorden fuktig, så kommer snart grodden.
2. Rätt temperatur
De allra flesta sommarblommor vill ha lite varmare än rumstemperatur för att gro och med hjälp av en värmematta under sådden uppnår man optimala förhållanden. Så fort groddarna visar sig placeras dock sådden svalare, 15-18°C om inte instruktionen på fröpåsen säger något annat.
3. Tillräckligt med ljus
Först behövs inget speciellt ljus, men så snart grodden tittar upp är det viktigt med tilläggsbelysning. En växtbelysning, gärna i fullspektra (6700 K), en dryg decimeter över plantorna är ett utmärkt sätt att ge rätt ljusmängd. Vill du inte använda växtbelysning bör du vänta med att så tills solen lyser längre om dagarna och då ställa plantorna i ett fönster. Kombinationen mycket ljus och svalare temperatur ger stabila och fina plantor som inte växer iväg på höjden för snabbt.
4. Lagom mycket vatten
Pyssla om dina plantor, men vattna inte ihjäl dem. När grodden är uppe övergår du till att vattna med kanna eller underifrån. Jorden ska nästan hinna torka ut helt mellan varje vattning och när plantorna kommit upp en bit tar du bort plast eller lock på odlingen, så att det inte blir för fuktigt därunder.
5. Omskolning
När småplantorna har växt till sig så att de går att handskas med är det dags att skola om dem till plantjord i egna krukor. Duscha dem gärna dagligen och vattna vid behov. Efter hand som plantorna blir större och utvecklar sina rötter, omskolas de ytterligare en eller flera gånger innan det är dags för utplantering.
6. Avhärdning och utplantering
Innan utplanteringen ska plantorna avhärdas i cirka en vecka. Temperaturen bör då ligga på 15-18°C dagtid och plantorna placeras vindskyddat och i halvskugga. Högst 2-3 timmar de första dagarna och öka sedan efter hand som de vänjer sig. Efter 3-4 dagar får de även stå ute nattetid om det inte är frostrisk. Efter avhärdningen planteras sommarblommorna på den slutliga växtplatsen. Genomvattna grundligt så att jordklumpen är fuktig inför utplantering.
TEXT: MARIE ONÄNG / FOTO: SONJA DAHLGREN, PETER KARLSSON OCH ANNIKA CHRISTENSEN