Du agerar som:

Odla sallat i kruka

28 augusti 2023

Fördelarna med att odla egen sallat i kruka eller balkonglåda är många. Du behöver inte mycket utrymme, det är lättodlat, sallat växer snabbt och du slipper oftast sniglarna. Och visst är det härligt att ha tillgång till helt pinfärska bladgrönsaker till måltiderna hela sommaren. Du kan nämligen få din egenodlade sallad att växa upp om och om igen i samma kruka, hela sommaren.

Under varma sommardagar är det många som med rätta föredrar goda sallader med fräscha, nyskördade blad till antingen lunch eller middag. Egenodlad sallat är fantastiskt smakrik och också betydligt mer näringsrik än den sallad du köper i butikerna. Färska sallatsblad är dessutom enkelt att odla själv – till och med i en vanlig kruka. Och odlar du lite fiffigt, kan du skörda sallad i en och samma kruka i flera omgångar, under hela sommaren.

Att ha tillgång till härlig egenodlad sallat kräver varken några större insatser eller utrymmen som trädgårdsland eller pallkrage. Krukor fungerar alldeles utmärkt för såväl rucola som plocksallat och även för flera andra sallatssorter. Med krukor är det dessutom enkelt att placera sallaten direkt på uteplatsen så att du enkelt och snabbt kan norpa några blad när du vill och lägga på smörgåsen. Det blir även enkelt att flytta sallaten och ställa den vindskyddat och i halvskugga de allra hetaste sommardagarna. Odlar du sallat tidig vår eller sen höst kan du ställa krukorna med sallat i solen.

Nelson_Garden_Growing lettuce in a pot_Image_2.jpgSallad kan sås i flera omgångar i kruka. På så vis kan du skörda färska, späda blad ur din salladskruka hela sommaren.

Få ny sallat att växa i krukan hela sommaren

Vill du kunna skörda mycket sallat i din kruka under hela sommaren så kan du odla sallat i omgångar. Så romansallat och isbergssallat i små minikrukor. När du ser att sallaten börjar komma upp sätter du ner plantorna i en större kruka där den får växa färdigt. Samtidigt sår du några nya frön i dina små minikrukor. På så vis kan du skörda sallat i den stora sallatskrukan i flera omgångar. Det är genom att med jämna mellanrum sätta nya, unga sallatsplantor i den större krukan som du säkrar skörd hela sommaren.

Extra lättodlad sallat i kruka

Vill du direktså sallat i stor kruka är frösorter som rucola och plocksallat särskilt lämpade. De gror snabbt direkt i jorden i en stor kruka eller balkonglåda och växer bra där så länge som jorden hålls fuktig. Strö ut fröerna ganska tätt så får du en härlig bädd av gröna blad. Rucola och plocksallat bildar nämligen inga huvuden utan bara en mängd blad som du kan plocka från så gott som varje dag.

Tycker du om en blandning av olika sallatssorter i varierande färger är det ett tips att prova plocksallat Baby Leaf mix. Du får då tillgång till en härlig blandning av flera sorters plocksallat som: Amerikanischer Brauner, Little Leprechaun, Red Salad Bowl och Rouge Grenobloise. Upprepa sådden direkt i krukan med 1–2 veckors mellanrum så är du garanterad fräsch sallat hela sommaren. Plocksallat och även rucola är mycket lättodlade och växer väldigt snabbt – med andra ord; tacksamt för odlaren som vill se snabbt resultat.

Nelson_Garden_Growing lettuce in a pot_Image_1.jpgHärlig rucola och lite gräslök växer i en balkonglåda. Den utskjutande och böjda kanten på balkonglådan gör att sniglarna får svårt att komma upp och ned i krukan. Det är alltså en god idé att använda balkonglådor eller andra krukor med kant, om du vill odla sallad exempelvis på altangolvet eller liknande.

Slipp sniglarna

Sniglarna ställer ofta till stora problem i grönsakslandet, inte minst om du odlar sallat – en av sniglarnas verkliga favoriter. Fördelen med kruka och balkonglåda är att du får ha sallaten helt för dig själv eftersom sniglarna oftast inte klarar att ta sig upp till de gröna bladen. Välj gärna en kruka eller balkonglåda med utskjutande kant, gärna neråtböjd, så har du ett riktigt bra snigelskydd.  

Så skördar du din sallad

Ge sallaten en jämn dos vatten och näring hela sommaren. Allt eftersom sallaten växer till sig, kan du plocka i flera omgångar av de smakrika bladen. Börja med ytterbladen om du valt att odla en sallatssort som växer mer som salladshuvuden. Om mittdelen av sallaten börjar hårdna är det dags att skörda hela plantan, då förbereder sig nämligen plantan för blomning vilket ger beska blad.

Odlar du rucola och plocksallat kan du plocka kontinuerligt, lite hur som helst av bladen och nya blad växer snart fram själva. Börjar det se lite tunt ut i krukan sår du nya frön där, med ca 14 dagars mellanrum och snart växer det igen. Se bara till att vattna och ge näring.