Krispig och god såväl färsk som tillagad, dessutom ruskigt snabbväxt! Trots alla fördelar kan den upplevas lite knepig – tills du knäckt koden. Genom att så i rätt timing är det nämligen lätt att lyckas med salladskål.
Salladskål är, precis som det låter, en växt som tillhör kålfamiljen. Den är mjäll och krispig med blad som kanske kan beskrivas som en blandning av savoykål och isbergssallat. Den kallas också kinakål eller kinesisk kål, ett namn du kan ha stött på i butikens grönsaksdisk.
Salladskål går att så direkt på växtplatsen men passar också utmärkt att förkultivera inomhus. Den växer snabbt och går ofta att skörda ca två månader efter sådd. Salladskål trivs bäst i näringsrik, lucker och väldränerad jord. Det är bra om jorden den växer i håller jämn fukt, så vattna om det börjar bli för torrt.
Precis som andra kålväxter finns det gott om insekter som gillar att knapra i sig bladen. Du kan alltid skydda dina plantor med kålnät eller en fiberduk.
Det är sällan några problem med att få fröer till salladskål att gro, däremot har denna sorts kål ganska lätt för att gå i blom. Det är framför allt värme och för mycket dagsljus (korta nätter) som kan få plantan att sticka i väg. Kålen blir på inget sätt oätlig, men det blir mindre att äta och kålen binder sig inte till ett huvud.
En god idé är att så din salladskål i juli. Då börjar nätterna bli längre vilket passar denna kål utmärkt. Salladskål är inte särskilt frostkänslig utan plantorna kan stå kvar utomhus lång in på hösten.
Salladskål är huvudingrediensen i kimchi – en traditionell koreansk fermenterad rätt. Kimchi är supergott, men salladskålen har långt fler användningsområden än så. Med sin krispiga konsistens är den god att äta färsk. Du kan exempelvis strimla den och använda i en pizzasallad eller använda bladen som wraps. Salladskål går fint att tillaga, exempelvis i en wook eller varför inte lägga på grillen?