Physalisens sötsyrliga bär är insvepta i pappersliknande lyktor och är ett roligt inslag i sensommarens skörd. En av få exotiska frukter som du enkelt kan odla själv!
Physalis är ett välsmakande bär som sitter inneslutet i ett pappersliknande skal. Bären är goda att äta som de är eller att använda i paj och marmelad. Gyllenbär är en lite mindre planta som traditionellt har setts som mer lämpad för odling här uppe i norr. Kapkrusbär är en annan sort som tar betydligt mer plats men som passar fint att odla i södra Sverige och i skyddade lägen.
Gyllenbär har det latinska namnet Physalis grisea (tidigare pruinosa) och är en mindre buske med ganska små bär.
Kapkrusbär har det latinska namnet Physalis peruviana och är en större planta med lite större bär. Det är oftast bär från kapkrusbär som du hittar i fruktdisken som physalis.
De är alltså två olika sorter. Gyllenbär har mindre och sötare bär än kapkrusbäret vars bär har en syrlig, exotisk smak.
Gyllenbär liksom kapkrusbär behöver förodlas inomhus i mars. Sår du senare än så riskerar du att inte hinna få några mogna frukter. Bäst chans att lyckas med en lite senare sådd har du med gyllenbäret som blir en lite mindre planta. Kapkrusbär brukar dock gå fint att övervintra samt att ta sticklingar av, så om du inte hinner få skörd första året kanske du lyckas bättre år två?
Så fröerna i fuktad såjord – bäst är att låta dem gro i en lite högre temperatur (omkring 20 °C) och sedan ställa dem lite svarare (omkring 15 °C). Ljus är viktigt och vid tidig sått lyckas du bäst om du använder växtbelysning.
Plantera om när plantan har fått ett par bladpar eller börjar få trångt i kärlet du sått i. Plantera en planta i varje kruka. Ställ ut först när risken för frost är över. Physalis går att ha på friland i ett skyddat läge, men passar allra bäst att odla i kruka. En kruka som rymmer 5–10 liter jord brukar vara lagom för gyllenbär. Kapkrusbär mår bäst med lite större kruka än så.
Både gyllenbär och kapkrusbär kan behöva bindas upp. De brukar också förgrena sig bra utan att toppas (klippa av toppen).
Gyllenbäret trivs bäst i näringsrik, väldränerad och fuktighetshållande jord. Viktigt är att vattna regelbundet, i synnerhet under varma somrar då plantorna behöver mycket vatten.
Dina plantor behöver mycket näring för att orka producera frukt. Efter bara några veckor har din planta använt stora delar av den näring som fanns i jorden när du planterade den. Ge hellre näring lite och ofta. Detta är särskilt viktigt under varma somrar där du måste vattna ofta.
Plantan brukar ge frukt i augusti – september och fram tills det blir för kallt.
Bären skördas när de fått en gulorange färg och lätt släpper från plantan. Om alla frukter inte hinner mogna, kan du plocka in de omogna frukterna och låta dem eftermogna inomhus.
Varken gyllenbär eller kapkrusbär tål den nordiska vintern. Det går däremot oftast bra att övervintra plantorna. Klipp ner plantan på hösten/våren och passa på att ta sticklingar av de nya skotten som skjuter fram.