Pelargonen är något av en klassiker. Trots att den har sitt ursprung från betydligt sydligare breddgrader är det en av våra vanligaste krukväxter. Med sin generösa blomning är den svår att inte tycka om!
Det finns en mängd olika sorter och arter av pelargoner. Den allra vanligaste gruppen är zonalpelargoner som i sin tur har en mängd undergrupper som till exempel enkelblommande-, dubbelblommande-, tulpan- och kaktuspelargoner. Vet du hur du känner igen en zonalpelargon? Jo, genom den mer eller mindre synliga ringen på bladet.
Några andra grupper som finns är engelska pelargoner, doftpelargoner och hängpelargon som vi vanligtvis ser i balkonglådor eller amplar. Pelargoner passar bra att ha både inomhus och utomhus i kruka, ampel, balkonglåda eller rabatt under sommaren. Pelargoner är en favoritblomma hos många och vi kan förstå varför.
En pelargon kan genom sticklingsförökning leva i många år – både hemma hos dig och hos dina vänner – och då är det särskilt roligt att ha sått den själv från frö. Även om sådden tar lite tid så är det inte alls särskilt svårt att driva upp egna plantor.
Pelargoner är bäst att så tidigt på året. Har du tillgång till växtbelysning kan du gott så dem redan i januari eller februari – då hinner de blomma redan i början av sommaren. Saknar du extra belysning är det först i mars–april som dagsljuset är optimalt för att dina småplantor ska må gott.
Fröerna sås glest i fuktad såjord. Fröerna behöver ljus för att gro, men det är bra att toppa med ett tunt lager jord eller Vermiculite. Helt bar jord gör att sådden lätt torkar ut och det är viktigt att jorden hålls fuktig. Använd gärna någon form av minidrivhus (tak eller lock som släpper igenom ljus) som hjälper till att hålla kvar fukten.
Pelargonfröer gror bäst i 21–25 °C (en värmematta är toppen!). De brukar gro efter 4–10 dagar, därefter är det bättre att låta dem stå lite svalare, omkring 18 °C. Har du växtbelysning kan du låta den vara tänd 14–17 timmar per dygn.
När plantorna har fått minst två bladpar utöver de första hjärtbladen kan du plantera om dem så att du har en pelargon i varje kruka. Använd blomjord, den innehåller mer näring än såjord. Tänk på att en liten planta i en stor kruka lätt kan få för mycket vatten. Bättre kan vara att plantera om stegvis till större krukor (om du har ork och tålamod till det).
Pelargoner är känsliga för frost, så vänta med att ställa ut dina pelargoner tills våren har kommit för att stanna och risken för frost är över. Pelargoner går att plantera i rabatten men odlas oftast i kruka.
Pelargoner älskar värme och sol! Vattna regelbundet och se till att ge dem näring. Odlar du i kruka är det viktigt att jorden hålls väldränerad och lagom fuktig för att pelargonen ska må bra. Lerkrukor är vackra men släpper ut mer fukt och behöver därför vattnas lite oftare.
Bryt bort vissna blomställningar efterhand så fortsätter dina pelargoner att blomma. Se också till att ge dem näring under hela sommaren fram till några veckor innan du tar in plantorna för vinterförvaring.
Pelargoner är känsliga för frost och många väljer att odla dem som ettåriga blommor, men de är väl värda att spara över vintern! Pelargoner som överlever vintern blir ofta både större och vackrare, dessutom kan du få fler plantor genom att ta sticklingar av dem.
Om du har tillgång till ett svalt rum med omkring 8–10 grader och dessutom tillgång till växtbelysning, är detta optimalt för övervintring av pelargoner. De flesta pelargoner klarar sig bra även i en lite svalare rumstemperatur i ditt ljusaste fönster. Vattna mycket sparsamt och ge ingen näring om pelargonen är i vila.
Har du blommande plantor framme i rumstemperatur och med växtbelysning kan du gott ge dem lite näring. Detsamma gäller om du odlar pelargoner i en hydroponisk odling under vintern.
Om du har pelargonen stående i fönstret märker du säkert när den börjar vakna till liv! I mars börjar ljuset komma tillbaka i större delen av landet och dina vintervilande växter sätter fart med att växa. Har du dem stående i en sval källare är det nu dags att ta fram dem. Passa på att beskära trötta grenar och plantera eventuellt om med lite mer jord.
Även om pelargoner oftast övervintrar fint, kan plantorna bli lite slitna efter ett tag. Att ta pelargonsticklingar innebär helt enkelt att du gör nya plantor av de gamla. På så vis får du flera plantor utan att behöva börja om från början!
Bästa tiden att ta sticklingar är på hösten. Ta sticklingar från dina starkaste plantor som fortfarande är på tillväxt. Sticklingen behöver lite tid för att rota sig. Sätt sticklingar i vatten eller jord – åsikter går isär vilken metod som är bäst, men båda fungerar.