Du agerar som:

Väck pelargonerna till liv efter vintern

26 januari 2022

Nu är det dags att plocka fram och beskära dina pelargoner. Några av dem ser kanske fina ut och behöver inte någon vidare beskärning, andra ser taniga ut och kan vara i behov av lite omvårdnad. Här ger vi tips på hur du kan göra för att väcka dina pelargoner till liv efter vintern.

I februari eller mars är det dags att plocka fram och beskära dina pelargoner. Beroende på hur pelargonerna har stått under vintervilan kan de se olika ut. Har de stått riktigt svalt så har det förmodligen inte hänt så mycket. Har pelargonerna stått i ett svalt rum inomhus så har de förmodligen börjat växa och skjuta nya skott under vintern. 

Du kan beskära pelargonerna ganska hårt utan att de far illa av det. Se bara till att du sparar några skott så kommer de vara fina och buskiga igen om några månader. 

Nelson_Garden_Geraniums_Winter_Storage_image_2.jpeg

Gör så här:

  1. Ta bort vissna blad och klipp av de grenar som inte har några skott. Du kan även klippa av grenar som är långa trots att de har nya skott för att motverka att din blir pelargon ranglig. Klipp ovanför ett bladfäste med en ren sekatör eller kniv. 
  2. Ta bort all jord som lossnar från rötterna och sätt ner plantan i en ny kruka och fyll på med ny blomjord
  3. Vattna plantan och ställ ljust. 
  4. När plantan har börjat växa så är det dags att börja tillföra lite näring. 

De grenar som klipps bort kan du använda som sticklingar. Fyll en kruka med såjord, sätt ner sticklingen och vattna lätt så har du fått en ny planta.

Ett tips är att toppa plantan några gånger under våren, då grenar den sig och du får en fin planta till sommaren. Plocka även bort blommorna som kommer tidigt om du vill att plantan ska växa till sig mer. 

Nelson_Garden_Geraniums_Winter_Storage_image_1.jpeg

Pelargon före och efter beskärning.

Lika många olika pelargoner det finns, lika många olika guider på hur du kan beskära dina pelargoner finns det. Vissa låter plantan ta igen sig mellan omplantering och beskärning, vissa klipper ner dem på hösten. Det finns många sätt, så testa det som passar dig bäst för att väcka dina pelargoner till liv.