Du agerar som:

Krukväxtnäring på vintern

12 juli 2022
Även om också krukväxter drar ner på tempot under vintern kan de behöva lite extra näring för att inte krokna. Vissa sorter klarar mörkret bättre än andra och odlar du med växtbelysning kommer dina krukväxter fortsätta att växa.

Dina krukväxter behöver ljus, vatten, näring och värme för att växa. Under vintern – omkring oktober till februari – brukar tillväxten stanna av, och så också behovet av näring. Detta beror främst på att dagarna blir kortare.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_1.jpgGröna krukväxter som ormbunke kan må gott av en liten skvätt näring då och då, även under vintern.

Hur ofta ska jag gödsla mina krukväxter under vintern?

Blommande eller fruktgivande krukväxter såsom pelargoner, chili och citrusträd brukar ha sin naturliga viloperiod under vintern och ska generellt inte ha någon extra näring alls. Allra bäst är om de också får stå lite svalare.

Dina bladkrukväxter, exempelvis rumsgran och olika sorters fikus eller pilea, kan dock må bra av en skvätt näring då och då även under vintern. Behovet av näring är större om du odlar med växtbelysning, har varmt inomhus eller helt enkelt har växtglada plantor. Under vintern kan du dra ner på dosen (hur mycket) eller frekvensen (hur ofta) du ger dina krukväxter näring, så att dina plantor får ungefär hälften mot vad de skulle ha fått sommartid.

Tänk på att inte vattna dina krukväxter för mycket! Känn efter så att jorden faktiskt är torr innan du häller på vatten.

Använder du växtbelysning och dessutom håller rumstemperaturen uppe, kan du fortsätta att ge dina växter näring som resten av året.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_4.jpgÄven under viloperioder mår dina krukväxter gott av lite extra näring och ljus.

Vilken näring gödslar jag mina krukväxter med under vintern?

Till dina krukväxter brukar det vara smidigast med en flytande näring. Den är enkel att dosera enligt instruktionerna på förpackningen. Det finns också näringspinnar som släpper ifrån sig lite näring i taget. 

Det går utmärkt att använda lakvatten från t.ex. en bokashikompost för att ge näring till dina krukväxter. Eftersom lakvattnet har en skarp lukt är det en god idé att späda ut det ordentligt. För känsliga näsor finns det luktfri, flytande växtnäring att köpa.

Olika sorters växtnäring kan ha olika sammansättning av näringsämnen. Det är ingen fara att variera med olika sorters växtnäring.

Nelson_Garden_Potted plant nutrition in winter_Image_2.jpgNäringsbehovet under vinterhalvåret skiljer sig åt mellan olika sorters krukväxter. Lär känna de sorter du har hemma.

Omplantering under vintern

Bäst är det att plantera om dina krukväxter på våren just när de ska börja växta. Det går att plantera om under vintern om du verkligen behöver (exempelvis om du fått in sorgmyggor), men försök att undvika att störa känsliga sorter.

Tänk på att den nya jorden – om du köper ny krukväxtjord – är laddad med näring från början. Denna brukar räcka i ungefär 1–2 månader.