Du agerar som:

Odla chili

06 juli 2021

Chili har lång utvecklingstid så se till att så fröna i tid. Det finns en mängd olika färger, former och för att inte talar om styrkor på chili! De mildaste smakar nästan som paprika medan den starkaste chilin är nästan lika stark som pepparspray! Odla chili är inte svårt och här förklarar vi steg för steg hur du lyckas med din chili.

Chili kan odlas på friland, i kruka på balkongen, i växthus eller inomhus. En varm och skyddad plats är avgörande för att du ska få utdelning av din sådd. Förodling av chili behöver du sätta i gång med tidigt så att plantorna har gott om tid att växa till sig och bära frukt. Börjar du senare kan frukten nämligen utebli. Att odla chili är inte svårt. Se bara till att sådden hålls fuktig och att de små plantorna planteras om i större krukor i takt med att de växer.

När är det dags att så chilifrön?

Det finns flera olika chiliarter men några av de vanligaste är Capsicum annuumCapsicum baccatum och Capsicum chinense. Av dessa tre arter lämpar sig chinense allra bäst att börja förodla redan i december eftersom de har längst utvecklingstid. Sorter från arten baccatum kan du vänta med så till januari–februari och annuum-sorter kan du förodla hela perioden januari–april.

Så här sår du chili

  1. Så chilifrö inomhus i små krukor med dräneringshål. Använd näringsfattig såjord och tryck ner två–tre frön i varje kruka till knappt 0,5 cm djup. Vattna rikligt, gärna med en sprayflaska.
  2. Placeras krukorna i ett miniväxthus, där förblir luftfuktigheten stabil och groningen sker vanligtvis inom cirka fjorton dagar i rumstemperatur. Om du har möjlighet att ge undervärme med en värmematta, eller placera på badrumsgolvet med golvvärme, kommer detta att påskynda groningen avsevärt.
  3. Chilifröna är inte beroende av ljus för att gro, men så fort de kikar upp ur jorden måste de ha mycket ljus. Placera plantorna på en ljus med sval plats, tillför gärna växtbelysning då vårt naturliga ljus inte räcker till så tidigt på året.

Nelson_Garden_Odla_chili_image_9.jpg

När är det dags att plantera om chili?

När plantorna har utvecklat sina karaktärsblad (de blad som kommer efter de första hjärtbladen) och blivit så stora att du kan hantera dem utan att plantorna går sönder är det dags att skola om dina chiliplantor. Chili går bra att plantera om djupare. Välj gärna planteringsjord eller blomjord och plantera så att det allra första bladparet hamnar i nivå med jorden. Se till att hålla en jämn bevattning eller ställ krukorna på en bevattningsmatta där de själva kan suga upp den vätska som behövs. Ett par veckor efter omplanteringen kan du försiktigt börja ge dina plantor näring så växer de bättre.

Skola gärna om dina chiliplantor ett par gånger så att de får tillräckligt med utrymme för sina rötter att växa sig starka. Var lite försiktig när du byter kruka. Chiliplantornas rötter är känsliga och tycker inte om för hårda tag. För att chiliplantan ska utvecklas under hela säsongen bör den slutgiltiga krukan rymma minst 10 liter jord.

Så får du fina plantor

Ljus och temperatur är avgörande för växternas tillväxt och balansen mellan dessa två faktorer är viktig för alla växter. Om det är varmt och för lite ljus utvecklas plantorna snabbt till att bli smala och långa. Om vi ​​ger tillräckligt med ljus, och eventuellt sänker temperaturen några grader, får vi en långsammare utveckling, i gengäld blir plantorna kompakta i tillväxten och därmed starka.

Nelson_Garden_Odla_chili_image_2.jpg

Avhärdning och utplantering

Chiliplantor trivs inte i kyla så håll plantorna inne så länge som nattemperaturen ligger under 10 grader. Övergången från inomhusljus till starkt solljus utomhus är tufft för plantorna, det är därför avhärdning är så viktigt. Låt plantorna vänja sig vid solljuset och luften genom att ställa dem i halvskugga under några timmar de första dagarna. Ställ sedan dina chiliplantor på en solig och varm plats. Plantorna behöver ganska mycket vatten men vattna hellre lite och ofta i krukorna, än mycket och sällan, under de riktigt varma sommardagarna är det bra att vattna både morgon och kväll.

Självklart går det också bra att odla chili inomhus, året om eller varför inte testa att odla chili hydroponiskt? Det går också!

Toppa eller inte toppa chiliplantor?

Om du ska toppa eller inte toppa dina chiliplantor beror lite på vad det är för sort du odlar. Odlar du lite lägre chilisorter kan du nypa av toppen när de har börjat växa till sig. Det kan göras efter det tredje–femte bladparet. När vi nyper av toppskottet kommer detta att stimulera plantan att sätta fler nya sidoskott och ge oss en buskigare och tätare planta. Dessutom blir toppen en ny planta om du planterar den i lite jord.

Het eller mild chili

Det finns chili med olika styrkor för varje smak. Styrkan i pepparfrukter mäts i Scoville. Styrkan sitter främst i fruktens fröfäste och mellanväggar – det är därför en chili som kan upplevas som hyfsat mild när du smakar en bit av spetsen men ger din gryta mer sting än planerat när du använder resten av frukten.

Nelson_Garden_Odla_chili_image_4.jpg

När kan jag skörda chilifrukter?

Chilin skördas normalt mellan juli och september beroende på sort och vilka förhållanden som råder. De riktigt heta sorterna kan ibland behöva lite längre tid på sig att mogna jämfört med de lite mildare sorterna. Chilifrukterna kan faktiskt skördas från det att de är gröna, men det är bra att vänta om du vill ha mer smak. Smaken utvecklas när de får sin färg, och det kan variera mycket från sort till sort. Vissa chili är mogna när de är röda, medan andra kan vara ljusgula, lila eller orange. Chili passar bra till torkning, inläggning, chutney, sylt och gelé!

Kom ihåg att tvätta händerna väl efter att ha hanterat chili, eller använd gummihandskar.

Chiliplantorna på hösten

När temperaturen sjunker på hösten är chiliplantorna ofta fortfarande väldigt fina. Chili som odlas i kruka är enkelt att flytta in när kylan kommer, men kom ihåg att ge dem en försiktig övergång från ute till inne så att de inte får en chock. Blir plantan chockad av övergången kan den vissna eller tappa bladen. När chiliplantorna väl är inne är det bra att tillföra växtbelysning. 

Övervintra chiliplantor

Du kan också testa att övervintra dina chiliplantor inomhus. Skär ner dina plantor rejält på hösten och förse plantorna med extra ljus under hela vintern. Vattna sparsamt under hela vintern. När våren visar sig igen är det dags att plantera om dina plantor.

Allt du behöver för att odla chiliVisa alla förodlingsartiklar